Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recomandări din partea ANPC. Ce trebuie să avem în vedere când mergem să cumpărăm pește pentru masa de Buna Vestire

Paul Anghel/Facebook
peste

Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte dacă aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare, atrage atenţia Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

"Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, acum, când ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor, momente în care peştele este alimentul principal al mesei, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi, respectiv: acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a va formă o primă apreciere asupra gradului de prospeţime a acestuia; nu achiziţionaţi produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi; refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare; refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită", a scris vineri Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.

Recomandări

Acesta recomandă consumatorilor să urmărească modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate. De asemenea, la cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.

"Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelarea trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate", a precizat directorul general al ANPC.

Pe de altă parte, acesta recomandă să nu fie achiziţionate produse la care se constată existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa gheţii în ambalaj şi să se acorde o atenţie deosebită modului de prezentare a ambalajului. "Nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigura salubritatea produsului", arată comisarul ANPC.

Potrivit sursei citate, o abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenta modificări organoleptice - solzi desprinşi, consistenţa flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropiu şi neautorizat, peşte sărat (şprot şi platică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigură temperatura de depozitare stabilită de producător.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.