Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectorul Academiei SRI, acuzat de autoplagiat: 'Nu cred că asta împietează asupra valorii cărţii'

Radu Pop
Inquam Photos / Adel Al-Haddad
adrian ivan

Adrian Ivan, rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” a SRI, este acuzat de publicația „Libertatea” că s-ar fi autoplagiat. Publicația notează că a analizat toate cele cinci cărți pe care Ivan le-a scris singur și toate conțin pasaje comune, autoplagiate și reciclate în mod programatic. În total, 832 de pagini copiate.

Adrian Ivan este omul care a coordonat doctoratul lui Lucian Bode. În vârstă de 54 de ani, Ivan conduce Academia SRI. El predă și la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj din 2008, iar din anul următor conduce doctorate la Facultatea de Istorie și Filosofie a aceleiaşi universități. Ivan a înființat şi o școală doctorală în facultate – Şcoala Doctorală de Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate.

Autoplagiatul nu înseamnă doar încălcarea eticii academice, ci este o abatere concretă de la lege. Potrivit Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, autoplagiatul este „expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale aceluiaşi sau aceloraşi autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale” şi reprezintă, potrivit art. 2, o abatere de la normele de bună conduită în cercetarea ştiinţifică.

Volumele vizate

Ziarul a făcut comparaţia doar între cărţile lui Adrian Ivan, însă nu a confruntat textele sale şi cu alte volume, ale altor autori, care au scris pe aceeaşi temă. Este vorba despre următoarele volume:

1. „Perspective teoretice ale construcției europene”, apărută în 2003, la Editura Eikon. Volumul a apărut în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, unde Adrian Ivan conducea, de doi ani, Institutul de Studii Internaționale.

2. „Uniunea Europeană: proiecte, guvernanţă şi dezvoltări instituţionale” a apărut la Editura Napoca Star, în 2007. Și acest volum a fost realizat în colaborare cu același institut al UBB, după cum arată pagina de gardă.

3. „Statele Unite ale Europei. Uniunea Europeană între interguvernamentalism și supranaționalism” a fost publicată inițial la Editura Institutul European Iași, în 2007. Această primă ediție – consultată de Libertatea – a fost reeditată în 2014, la Editura C&A Publishing, sub același titlu. C&A Publishing a fost fondată și i-a aparținut lui Adrian Ivan, după cum a scris Emilia Șercan în PressOne.

4. „Sub Zodia «Statelor Unite ale Europei», de la ideea europeană la comunitățile economice europene”, publicată la Editura ECCO, în 2006 și republicată în 2009 la C&A Publishing. Prima ediție avea 210 pagini și un titlu mai scurt, „Sub Zodia «Statelor Unite ale Europei»”, în timp ce a doua, consultată de Libertatea, are 408 pagini. Volumul este dedicat soției, Paula, și fiicei, Mara.

5. „Teorii și practici ale integrării europene” a fost publicată de C&A Publishing, în 2015. Apariţia cărţii a fost finanţată cu bani publici, de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Reacția lui Adrian Ivan

Contactat de Libertatea, profesorul Adrian Ivan a recunoscut că anumite fragmente se repetă în cărţile sale, însă nu vede nicio problemă câtă vreme sunt semnate tot de el. Conversația s-a încheiat odată ce a fost pronunțat cuvântul „autoplagiat”.

„Eu n-am ascuns niciodată că am continuat idei de la o lucrare la alta. Deci, astea sunt evidente. Adică, nu cred că asta împietează asupra valorii cărţii. De multe ori sunt citate din mine, din foarte multe lucrări pe care le-am făcut. (...) Pagini întregi nu există. Asta e o exagerare. Probabil trimite spre texte care sunt deja publicate tot sub numele meu. Asta da, pot să accept că unele lucruri se mai repetă. Dar asta se întâmplă la foarte mulţi autori. Nu ştiu ce doriţi să faceţi cu asta, dar nu cred că…. Sunt lucruri care apar în anumite lucrări pe care le-am publicat şi pe care le-am folosit şi în unele articole. Dar sunt scrise de mine!”, a declarat rectorul Academiei SRI, într-o discuție cu reporterul „Libertatea”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.