Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum pentru unirea cu Rusia, convocat pe 17 iulie în Osetia de Sud. Noul președinte separatist așteaptă semnalul Moscovei

cronicaromana.net
Osetia de Sud, hartă

Fostul lider al regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud a semnat un decret privind organizarea pe 17 iulie a unui referendum pentru unirea cu Federația Rusă, potrivit agenției de presă TASS. Anatoli Bibilov spune că a semnat decretul fiind „ghidat de dorința istorică a poporului Republicii Osetia de Sud de reunificare cu Rusia”.

Orice decizie a Osetiei de Sud de a se uni cu Rusia ar fi cu siguranţă condamnată de Occident. Georgia a afirmat că orice plan de organizare a unui referendum este inacceptabil.

Referendumul va conține întrebarea 'Susțineți unificarea Republicii Osetia de Sud cu Rusia?'.  Decretul a fost publicat vineri pe site-ul liderului Osetiei de Sud.

Pe de altă parte, noul lider al regiunii, Alan Gagloev, care a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate duminica trecută în Osetia de Sud, a spus că ar trebui organizat un referendum cu privire la intrarea Osetiei de Sud în Federația Rusă atunci când Moscova va spune clar că a sosit momentul pentru acest lucru.

Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi regiunii de coastă Abhazia după un scurt război cu Georgia, în 2008. Moscova a furnizat Osetiei de Sud şi Abhaziei sprijin financiar, a oferit cetăţenia rusă pentru populaţiile lor şi a desfăşurat trupe în regiunile separatiste.

Tratamentul aplicat Osetiei de Sud şi Abhaziei de către Moscova a creat un precedent pentru acţiunile mai recente ale Rusiei în Ucraina. La 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, iar după câteva zile trupele ruse au invadat această ţară sub pretextul protejării populaţiei rusofone de un ''genocid'' comis de forţele ucrainene.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.