Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendumul scoțian de separare de Marea Britanie ajunge la Curtea supremă britanică în luna octombrie

Scotia

Curtea supremă britanică a fixat pentru 11 şi 12 octombrie examinarea cererii guvernului scoţian de a putea organiza un nou referendum pentru independenţă fără acordul Londrei, a anunţat joi înalta jurisdicţie, relatează AFP.

În pofida refuzului repetat al guvernului britanic, prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon, şefa partidului pro-independenţă SNP, intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa pe 19 octombrie 2023.

Anticipând o dispută judiciară cu guvernul central, lidera pro-independenţă s-a mişcat prima şi a sesizat Curtea supremă, pentru ca aceasta să determine dacă Parlamentul scoţian are puterea de a legifera pentru organizarea acestui referendum fără acordul guvernului britanic, potrivit Agerpres.ro.

Scoţienii au fost deja consultaţi asupra acestui subiect în 2014 şi au votat în proporţie de 55% pentru a rămâne în Regatul Unit.

SNP estimează totuşi că Brexit-ul a schimbat datele problemei, scoţienii opunându-se divorţului de blocul comunitar în proporţie de 62% în 2016. Obiectivul SNP este ca Scoţia să se alăture Uniunii Europene în calitate de stat independent.

Un recent sondaj, publicat pe 30 iunie, arată că alegătorii scoţieni rămân divizaţi în privinţa acestei chestiuni. O proporţie de 44% dintre cei chestionaţi susţine că ar vota pentru independenţă, 46% ar vota împotrivă, iar 10% sunt indecişi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.