Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reformă privind enormele arhive ale STASI aprobată de parlamentul german

steag_germania

La treizeci de ani de la căderea Zidului Berlinului, deputaţii germani au aprobat joi o vastă reformă a arhivelor STASI, care a spionat milioane de germani din Est, relatează AFP potrivit Agerpres.

Oficiul federal însărcinat cu arhivele STASI (BStU), care gestionează aceste documente din 1990, va avea prerogativele diminuate, potrivit unui proiect de lege adoptat joi după-amiază cu o majoritate foarte largă de deputaţii conservatori (CDU), social-democraţi (SPD) şi liberali (FDP).

Concret, Bundestagul a aprobat transferul la Arhivele federale a cantităţii impresionante de documente deţinute de BStU, fructe ale supravegherii generalizate a milioane de germani din Est de către temuta poliţie politică între 1950 şi 1989.

Cifrele dau o idee privind amploarea spionajului într-un moment în care nu exista nici internet, nici telefoane mobile. Este vorba despre 111 kilometri de documente scrise, la care se adaugă 1,7 milioane de fotografii şi 34.000 de înregistrări audio şi video.

"Vrem să facem arhivele mai adaptate la viitor şi să întărim ansamblul muncii de rememorare", a declarat deputata conservatoare din cadrul majorităţii, Elisabeth Motschmann.

Însă asociaţiile victimelor dictaturii comuniste critică această fuziune viitoare care, potrivit lor, va face mai dificil accesul la documentele de primă importanţă pentru cercetarea istorică.

Această reformă se anunţă ca o "disoluţie a celei mai mari instituţii de reflecţie critică asupra RDG", acuză istoricul Hubertus Knabe, fost director al Memorialului închisorii STASI de la Berlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.