Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reformiștii și islamiștii moderați câștigă alegerile în Iran

iran mana

iran locatorRezultatele parțiale de la alegerile din Iran de vineri, 26 februarie, sugerează ca islamiștii moderați (adepți ai președintelui Hassan Rouhani) și reformiștii (susținători ai lui Mir Hossein Mousavi) își vor întări puterea în Parlament și în Adunarea Experților, în dauna islamiștilor conservatori (adepți ai fostului președinte Mahmoud Ahmadinejad).

Aceste rezultate sunt văzute și ca o consecință a relaxării relațiilor dintre Iran și comunitatea internațională în urma acordului privind tehnologia nucleară.

Citiți și: Parlamentul iranian a aprobat acordul nuclear încheiat cu marile puteri

Mai mulți candidați ai reformiștilor au primit interdicție de a candida, în speranța că alegătorii se vor descuraja și nu vor veni la urne. Totuși, lecția boicotului alegerilor parlamentare din 2012 a fost învățată, iar prezența la urne este de 60-70%. Ora încheierii alegerilor a fost prelungită de 5 ori pentru a permite accesul tuturor celor ce doresc să voteze.

Totuși, rezultatul alegerilor nu este unul foarte clar. Nici reformiștii și nici moderații nu vor putea, separat, să asigure o majoritate în Parlament. În plus, mai multe persoane de pe listele moderaților sunt foști conservatori care au avut conflicte cu Ahmadinejad. Președintele Rouhani, însă, va avea o viață politică mai ușoară după aceste alegeri.

Surse: Reuters, Associated Press.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.