Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regatul Unit reduce puternic ajutorul său pentru dezvoltare

Operation World
Anglia Marea Britanie Scotia

Regatul Unit a anunţat miercuri o puternică scădere a ajutorului său pentru dezvoltare anul viitor din cauza efectelor asupra finanţelor publice cauzate de pandemia de noul coronavirus, în pofida numeroaselor apeluri la menţinerea acestor finanţări esenţiale pentru numeroase proiecte în lume, relatează AFP.

"Într-o perioadă de criză fără precedent, guvernul trebuie să facă alegeri dificile", a pledat ministrul de finanţe Rishi Sunak în faţa deputaţilor, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Coordonatorul campaniei de vaccinare face noi precizări! Cum funcționează vaccinul anti-COVID după ce a fost inoculat

El a anunţat că ajutorul pentru dezvoltare va fi redus în 2021 la 0,5% din Produsul Naţional Brut, faţă de 0,7% în mod obişnuit. Suma va reprezenta astfel circa 10 miliarde de lire sterline (în jur de 11 miliarde de euro) faţă de circa 15 miliarde de lire în anii normali.

Acest ajutor va fi ridicat din nou la 0,7% din Produsul Naţional Brut "când situaţia o va permite", a spus ministrul.

"Într-un moment în care trebuie să dăm prioritate locurilor de muncă şi serviciilor noastre publice, la resursele noastre limitate a ne încăpăţâna să cheltuim 0,7% din Produsul nostru Naţional Brut pentru ajutorul extern este dificil de justificat", a explicat Rishi Sunak.

Înainte de anunţul său, numeroase personalităţi erau îngrijorate în privinţa unei posibile reduceri a ajutorului extern, precum Malala Yousafzai, laureată a premiului Nobel pentru pace. "COVID-19 ar putea să forţeze 20 de milioane de fete să părăsească şcoala. Pentru ca fetele să continue să înveţe, avem nevoie de lideri care să dea prioritate educaţiei", a postat pe Twitter tânăra militantă pakistaneză.

Foştii premieri britanici John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron şi Theresa May s-au declarat şi ei ostili unei reduceri a acestui buget, alăturându-se liderilor a 187 de asociaţii, printre care Greenpeace UK şi Save the Children.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.