Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Philippe al Belgiei va merge în Republica Democrată Congo, prima sa vizită oficială în fosta colonie belgiană

bzi.ro
familia regala din belgia Philippe

Regele Philippe al Belgiei va efectua o călătorie oficială în Republica Democrată Congo (RD Congo) în iunie, prima sa vizită în fosta colonie belgiană de la începutul domniei sale în 2013, a anunţat joi palatul regal, relatează AFP.

Philippe se va afla în RD Congo în perioada 7-13 iunie şi va fi însoţit de regina Mathilde şi de premierul Alexander De Croo, a anunţat palatul într-un comunicat.

Programată iniţial pentru iunie 2020 cu ocazia marcării a 60 de ani de la independenţa fostului Zair (actuala RD Congo), această călătorie a fost amânată de mai multe ori, în special din cauza pandemiei de coronavirus, apoi la sfârşitul lunii februarie după invazia Rusiei în Ucraina, potrivit Agerpres.ro.

Această vizită efectuată la "invitaţia preşedintelui RD Congo (...) Félix Tshisekedi" va avea loc în trei oraşe congoleze, a precizat palatul regal: delegaţia belgiană urmează să ajungă la Kinshasa pe 7 iunie la sfârşitul zilei, înainte de merge la Lubumbashi (Katanga, sud) şi Bukavu (Sud Kivu, est).

Bukavu, la marginea lacului Kivu, lângă graniţele cu Rwanda şi Burundi, este oraşul în care lucrează ginecologul congolez Denis Mukwege, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2018 pentru lupta sa împotriva violenţei sexuale.

Potrivit unei surse familiarizate cu acest subiect, cuplul regal, care l-a cunoscut deja în Belgia pe Denis Mukwege, l-ar putea vizita pe acesta la Bukavu, în clinica în care îşi desfăşoară activitatea.

În ceea ce priveşte trecutul colonial şi dezbaterea asupra violenţelor puse pe seama fostului rege Leopold al II-lea (care a făcut din Congo proprietatea sa personală în 1885), relaţia belgiano-congoleză a cunoscut recent un punct de cotitură.

Pe 30 iunie 2020, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la declararea independenţei, regele Filip şi-a prezentat "cele mai profunde regrete pentru rănile" provocate în perioada colonială, o premieră istorică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.