Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Spaniei cheamă la unitate şi dialog

printul felipe

Regele Felipe al VI-lea i-a chemat joi pe spanioli la unitate şi dialog în tradiţionalul său mesaj de Crăciun, în timp ce formarea unui guvern se anunţă dificilă după alegerile parlamentare de duminică.

Într-un mesaj înregistrat pentru prima dată în sala tronului din Palatul Regal, reamintindu-le spaniolilor "măreţia" istoriei şi naţiunii lor, Felipe al VI-lea le-a cerut să dea dovadă de o "voinţă de înţelegere".

Scrutinul a adus în parlament două noi partide, stânga radicală Podemos şi liberalii Ciudadanos, care au pus capăt hegemoniei de peste treizeci de ani exercitată de conservatori şi socialişti, aminteşte France Presse.

Niciun partid nu este în măsură să formeze singur un guvern cu o cameră a deputaţilor fragmentată. Negocierile se anunţă lungi şi dificile pentru a găsi un teren comun şi forma un cabinet.

"Pluralismul politic, care este exprimat în urne, oferă sensibilităţi, viziuni şi perspective diferite; este nevoie de un mod de a face politică bazată pe dialog, concentrare şi compromis", a declarat monarhul în vârstă de 47 de ani.

"Trebuie să conteze pentru toţi, mai presus de toate, Spania şi interesul general al spaniolilor", a adăugat regele căruia constituţia îi atribuie un rol de arbitru imparţial.

În ianuarie, regele va începe consultări cu reprezentanţii diferitelor partide înainte de a-l desemna pe cel care are cele mai multe şanse de a reuşi să formeze un guvern.

Felipe al VI-lea a făcut de asemenea aluzie, fără a le menţiona în mod explicit, la ambiţiile secesioniste ale Cataloniei, chemând la întărirea "coeziunii naţionale" şi respectarea constituţiei.

Separatiştii catalani, majoritari în parlamentul regional, au adoptat în noiembrie o rezoluţie lansând un proces ce ar urma să conducă în 18 luni la independenţă şi proclamă nesupunerea faţă de statul spaniol.

Printre altele, regele a menţionat corupţia şi inegalităţile care s-au accentuat în timpul crizei economice, denunţate de asemenea de Podemos, care a cunoscut un succes fulgerător în doi ani.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.