Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regina Elisabeta a II-a are probleme de sănătate: nu va participa vineri la un eveniment important

mirror.co.uk
Regina Elisabeta II

Regina Elisabeta a II-a nu va participa vineri la slujba de mulțumire de la St Paul's, după ce joi a avut un "disconfort" în timpul festivităților Jubileului, informează BBC.

Nu este încă clar dacă acest lucru va avea un impact mai larg asupra programului de patru zile al evenimentelor Jubileului.

Dar nu este pentru prima dată în ultimele săptămâni când regina, care are 96 de ani, a fost nevoită să lipsească de la angajamente din cauza unor probleme de sănătate.

Suverana britanică aniversează anul acesta Jubileul de Platină - 70 de ani de la urcarea pe tron.

În timpul domniei ei a avut loc şi conflictul din Irlanda de Nord cunoscut ca The Troubles (problemele - n. red.), în care naţionaliştii nord-irlandezi, în majoritate catolici, au luptat inclusiv prin mijloace violente pentru reunificarea cu Republica Irlanda, împotriva unioniştilor britanici, majoritar protestanţi.

De la sfârşitul anilor 1960 şi până la acordul din Vinerea Mare din 1998, în conflict s-a implicat inclusiv armata britanică şi şi-au pierdut viaţa peste 3500 de oameni.

Într-o scrisoare trimisă reginei luna trecută, Michelle O'Neill, vicepreşedintă a Sinn Fein, a subliniat "contribuţia importantă" a suveranei "în vederea păcii şi a reconcilierii".

Regina Elisabeta a fost primul monarh britanic care a făcut o vizită în Irlanda. Evenimentul, considerat istoric, a avut loc în 2011 şi a fost apreciat ca un gest foarte important pentru reconciliere.

Sinn Fein a acţionat în trecut ca ramură politică a organizaţiei paramilitare IRA (Armata Republicană Irlandeză). În unul din atentatele cu bombă comise de IRA a fost ucis, în 1979, Louis Mountbatten, vărul reginei. Partidul şi-a cerut deja scuze anul trecut pentru acest asasinat, reaminteşte AFP.

Naţionaliştii irlandezi au câştigat la începutul lui mai alegerile din Irlanda de Nord, iar O'Neill urmează să preia funcţia de premier în guvernul regional din care să facă parte şi unioniştii. Aceştia refuză însă să continue demersurile de formare a guvernului din cauza controalelor la care este supus Ulsterul în urma Brexit-ului.

Şefa guvernului Scoţiei, Nicola Sturgeon, lideră a mişcării de independenţă faţă de Londra, a subliniat şi ea "rolul capital" al reginei în istoria modernă a naţiunii şi le-a cerut scoţienilor să celebreze "valorile de integritate, de înţelepciune, de dreptate şi de compasiune" ale suveranei.

"Acest jubileu de platină nu priveşte doar o instituţie, ci înainte de toate întreaga viaţă şi serviciul unei femei extraordinare", a spus Sturgeon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.