Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regina Elisabeta a II-a, sărbătorită în Australia, în timp ce noul guvern vorbeşte despre o ipotetică tranziţie la republică

dailymail.co.uk
Regina Elisabeta a II-a

Australia şi-a luminat joi cele mai emblematice clădiri în violet pentru a sărbători Jubileul de Platină al Elisabetei a II-a, în timp ce noul guvern australian încearcă să deschidă un dialog despre o ipotetică tranziţie la republică în această ţară, al cărei şef de stat este monarhul britanic, informează EFE.

Începând de joi şi până pe 5 iunie, podurile Sydney Harbour Bridge şi Brisbane City Bridge, Parlamentul din Canberra şi alte 77 de clădiri din întreaga ţară se vor ilumina în violet pentru a onora cel de-al 70-lea an de domnie a Elisabetei a II-a, şefa Commonwealth, din care face parte şi Australia, potrivit Agerpres.

Noul prim-ministru ales al Australiei, laburistul Anthony Albanese, urma să aprindă un far la Canberra, în cadrul unei ceremonii oficiale de aniversare a urcării pe tron a Elisabetei a II-a la 6 februarie 1952, în urma decesului tatălui său, regele George al VI-lea.

Guvernul australian a decis, de asemenea, să redenumească mica insulă Aspen din lacul artificial Canberra în onoarea Elisabetei a II-a, în vârstă de 96 de ani, şi va comemora cele şaisprezece vizite pe care monarhul le-a făcut în această ţară oceanică, a anunţat joi biroul premierului într-un comunicat.

''Australia va onora şi va aduce un omagiu dedicării şi serviciilor remarcabile ale Majestăţii Sale Regina în timpul sărbătorilor oficiale ale Jubileului de Platină'', a declarat Albanese, al cărui partid a câştigat alegerile generale din 21 mai.

Premierul, care înainte de a ajunge la putere a declarat că doreşte ca Australia să nu mai fie o monarhie constituţională, a creat săptămâna aceasta postul de asistent ministerial pentru republică în cadrul echipei sale executive pentru a gestiona o ipotetică tranziţie.

''Suntem o naţiune independentă. Avem propria noastră identitate şi cultură. Suntem o putere economică în Asia-Pacific şi cred că este timpul să începem din nou o discuţie serioasă despre ce va urma pentru Australia atunci când regina Elisabeta îşi va încheia domnia'', a declarat joi asistentul pentru republică, Matt Thistlethwaite, potrivit ABC.

În 1999, aproximativ 55% dintre australieni au votat împotriva transformării ţării în republică şi au optat pentru păstrarea monarhiei constituţionale, în cadrul unui referendum iniţiat de premierul de atunci, conservatorul John Howard.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.