Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regizor: A fost un an extraordinar pentru filmele despre relaţiile dintre persoane de acelaşi sex

film

După Oscarul pentru cel mai bun film câştigat de lungmetrajul "Moonlight", cei peste 800.000 de spectactori care au vizionat filmul "120 battements par minute" în Franţa şi recenziile deosebit de favorabile ale filmului "Call me by your name", lansat recent în Statele Unite, homosexualitatea a părut că se află în centrul atenţiei pe marile ecrane în 2017, informează AFP. Jurnaliştii francezi se întreabă totuşi dacă această tendinţă urmează să se transforme într-un fenomen durabil sau reprezintă doar un foc de paie.

"A fost un an extraordinar pentru filmele despre relaţiile dintre persoane de acelaşi sex", a declarat Francis Lee, regizorul filmului britanic "God's Own Country", în care joacă şi actorul român Alec Secăreanu.

"A început cu Oscarul pentru cel mai bun film câştigat de 'Moonlight', descoperirea peliculei 'Call me by your name' la festivalul de film independent Sundance, apoi a venit o poveste de iubire cu un personaj transgender la Berlinală ('Una mujer fantastica')", a reamintit Francis Lee, premiat el însuşi la Sundance pentru filmul "God's Own Country", ce prezintă povestea unei iubiri între doi bărbaţi care locuiesc la o fermă din comitatul Yorkshire.

Dincolo de numeroasele premii primite, publicul a fost alături de aceste filme, considerate până acum drept pelicule de nişă. "Call me by your name", de Luca Guadagnino, este vizionat de săli arhipline în Statele Unite, iar "God's Own Country" este cel mai vizionat film din acest an în Anglia.

Citește și: Mohammad Rasoulof, premiat anul acesta la Cannes, arestat la domiciliu: Este acuzat de propagandă împotriva regimului

Un alt semnal al acestei evoluţii: "Astăzi, distribuitorii sunt aceia care vin să ne caute pentru a proiecta 'Call me by your name' şi 'Battle of the Sexes', cu Emma Stone în rolul celebrei jucătoare de tenis Billie Jean King", a declarat Cyril Legann, directorul de programe al festivalului cinematografic cu tematică LGBT "Cheries-Cheris" din Paris.

Până acum, mulţi dintre distribuitori încercau să evite să lipească unui film eticheta LGBT cu scopul de a atrage publicul larg, a adăugat acelaşi oficial francez.

În afară de "Moonlight", un film ce descrie evoluţia unui tânăr homosexual de culoare, crescut de o mamă toxicomană, răsunătorul succes de casă obţinut de lungmetrajul "120 battements par minute" a marcat o schimbare de paradigmă în Franţa, spune Cyrill Legan.

Cu un subiect dramatic - evoluţia SIDA în Franţa la începutul anilor 1990 - acest film "a sedus dincolo de populaţia vizată, a deschis nişte porţi". "Însă ele pot să se reînchidă", a adăugat Cyril Legann. Lungmetrajul "120 battements par minute", regizat de Robin Campillo, recompensat cu Marele Premiu al Juriului la Cannes 2017, nu a reuşit însă să treacă de preselecţia pentru Oscar.

Cyril Legann a evocat, de asemenea, speranţele renăscute de "Brokeback Mountain" în 2005. Acel lungmetraj, cu Jake Gyllenhall şi Heath Ledger, ce spunea povestea a doi cowboys îndrăgostiţi în anii 1960, a avut mare succes de public, însă nu a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film al anului.

Nu a reuşit nici să schimbe atitudinea de la Hollywood, întrucât marile studiouri au continuat în anii ce au urmat să evite proiectele cinematografice având subiecte ce tratează homosexualitatea, spre deosebire de serialele de televiziune, mult mai îndrăzneţe în acest domeniu, precum "Orange Is The New Black" (difuzat din 2013 de Netflix) şi "Instinct", ce va fi transmis de CBS (din 2018) şi considerat primul serial TV difuzat în prime-time al cărui personaj principal este un bărbat homosexual.

"În sistemul marilor studiouri, banii au un rol central, deci acest aspect nu deschide drumul spre poveşti gay originale, mai ales dacă acele filme nu au în distribuţie actori 'profitabili'. Până şi 'Call me by your name' a avut nevoie de mulţi ani pentru a găsi finanţare şi a fost produs de patru ţări", a confirmat Andrew Murphy, directorul de programe al festivalului LGBT canadian Inside Out.

Considerat un mare favorit la Oscaruri, această pelicule prezintă povestea de dragoste, pe durata unei veri în Italia, dintre un adolescent (interpretat de tânărul Timothee Chalamet) şi un student american (Armie Hammer).

Succesul pelicule dovedeşte că "există o piaţă care cere" acest gen de filme, afirmă americanca Megan Townsend, reprezentantă a asociaţiei GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation), chiar dacă în cele mai multe cazuri este vorba despre filme care sunt finanţate în afara marilor circuite de producţie de la Hollywood.

"Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani sunt de două ori mai numeroşi în prezent faţă de generaţiile precedente care s-au definit ca aparţinând comunităţii LGBT. Dacă Hollywoodul vrea să atragă această populaţie, atunci trebuie să producă filme pentru publicul larg şi care demonstrează această diversitate", au declarat reprezentanţii GLAAD.

Acest mesaj a început să fie auzit de marile studiouri de la Hollywood, anunță Agerpres.

Studioul Fox va avea parte de o premieră în istoria sa în martie 2018, când va lansa în Statele Unite filmul "Love, Simon", o comedie ce se adresează publicului larg, despre un adolescent care decide să îşi anunţe familia şi prietenii că este homosexual.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.