Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa speră să filmeze într-o bună zi un proces al liderilor politici din Rusia

filmare

"Sper să trăim ziua în care va avea loc un proces al liderilor politici din Rusia. Voi face un film despre asta, care se va numi 'Procesul de la Kiev'", a declarat regizorul ucrainean Sergei Loznitsa, un nume de referinţă din spaţiul cultural post-sovietic, care consideră totodată că Rusia s-a angajat într-un "război împotriva Europei", informează AFP.

Invitat cu regularitate la Festivalul de la Cannes, graţie unor filme precum "Maidan", despre Revoluţia ucraineană, şi "Donbas", regizorul de 57 de ani a prezentat la festivalul Cinema du Reel - care se desfăşoară în aceste zile la Paris şi se va încheia pe 20 martie - pelicula "Mrs Landbergis", ce are o durată de patru ore şi jumătate şi prezintă felul în care Lituania şi-a dobândit independenţa faţă de fosta U.R.S.S. în perioada 1989-1991, potrivit Agerpres.

Acest film prezintă disputele semantice şi juridice de atunci, urmate de trimiterea tancurilor sovietice la Vilnius de Michal Gorbaciov, precum şi rezistenţa populară disperată, dar eroică, a locuitorilor Lituaniei. La 30 de ani după acele evenimente, filmul regizorului Sergei Loznitsa este un fel de ecou impresionant al războiului izbucnit recent în Ucraina.

"Rusia contemporană este o moştenitoare oficială a U.R.S.S. S-ar putea spune că ea aplică exact aceleaşi metode faţă de republicile cu care se învecinează", a declarat cineastul ucrainean.

În Lituania, deşi a curs sânge, evenimentele au avut un final fericit. "Este important ca acea experienţă pozitivă a rezistenţei şi a eliberării ţării să poată fi împărtăşită cu toată lumea şi în special cu acele popoare care doresc acest lucru. Am putea să ne dorim ca într-un viitor apropiat să ne eliberăm de acest monstru rus", a adăugat Sergei Loznitsa.

Cineastul, ale cărui filme despre Ucraina capătă adeseori o turnură profetică, crede că oamenii "nu puteau să ignore că războiul urma să înceapă, în condiţiile în care cu toţii cunoşteau curentele subterane din regiune".

Timp de mulţi ani, liderii politici europeni "nu au făcut nimic şi vina lor este foarte importantă pentru războiul de astăzi", a adăugat el.

"Când analizaţi într-o manieră sistematică toate evenimentele politice ale Rusiei din ultimele decenii, veţi constata că singura rezultantă posibilă este războiul", a continuat Sergei Loznitsa.

Dar, în cazul de faţă, nu este vorba doar despre "un război împotriva Ucrainei", previne regizorul ucrainean, potrivit căruia "este vorba despre un război împotriva Europei" şi că "e doar o întâmplare că Ucraina se află în prima linie a frontului".

"NATO şi Europa trebuie să accepte în sfârşit ideea că nu vor putea evita acest război. Vladimir Putin nu are niciun motiv să îl oprească. Dacă va reuşi să distrugă Ucraina, vor urma şi alte ţări, iar următoarele pe listă sunt statele baltice", a adăugat cineastul ucrainean.

Opera cinematografică a regizorului Sergei Loznitsa continuă să abordeze subiecte preluate din istoria Europei. Cineastul ucrainean este pe cale să finalizeze "Histoire naturelle de la destruction", un documentar despre bombardarea de către Aliaţi a oraşelor germane la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. "Evident, încă o dată, nu mă aşteptam ca acest film să rezoneze atât de mult cu situaţia de astăzi", a subliniat regizorul ucrainean.

"Poate că următorul meu proiect va fi un film despre războiul din Ucraina. Va fi un război lung, mă tem, pentru că în timp ce Europa priveşte într-o parte, Rusia va distruge sistematic Ucraina, oraş după oraş (...), în timp ce armata ucraineană va apăra, teoretic, teritoriul, pas cu pas", a continuat el.

Dar, la fel ca în Lituania post-sovietică din filmul său, în Ucraina "oamenii s-au unit în jurul preşedintelui Volodimir Zelenski într-un fel incredibil". "Acesta este aspectul care îmi dă încredere că victoria va fi de partea Ucrainei. Căci nu poţi să învingi un popor", a mai spus cineastul.

Sergei Loznitsa a îndemnat, de asemenea, comunitatea internaţională să nu îi boicoteze pe artiştii ruşi "care sunt împotriva acestui război şi a acestui regim", pentru că o astfel de abordare ar însemna "o trădare". "Cer tuturor să rămână rezonabili şi umani şi să nu judece fiecare om în funcţie de paşaportul lui, că paşaportul ţine de hazardul locului de naştere, ci în funcţie de faptele sale", a adăugat cineastul ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.