Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regrupări în războiul civil din Libia: Trupele generalului Khalifa Haftar și Guvernul au anunţat încetarea imediată a focului

The Economist
Libia

Forţele rivale din Libia, Guvernul de la Tripoli recunoscut internaţional şi trupele generalului Khalifa Haftar, au anunţat o încetare imediată a focului, relatează BBC, scrie News.ro. Guvernul de Acord Naţional a publicat vineri un comunicat în care cere şi organizarea de alegeri în luna martie a anului viitor. El se află în conflict cu trupele generalului Khalifa Haftar, care controlează mari părţi din estul şi sudul Libiei. Conflictul a cauzat o scindare inclusiv în interiorul NATO.

Citește și: SURSE - Moțiunea de cenzură: curentele de gândire din Parlament

Libia, ţara bogată în petrol, este măcinată de violenţe după ce colonelul Muammar Gaddafi a fost înlăturat de la putere de forţele susţinute de NATO în 2011.

Luna trecută, Franţa s-a retras temporar din operaţiunea NATO de securitate Sea Guardian, acuzând Turcia că a încălcat un embargou impus Libiei privind armamentul. Asta s-a întâmplat la câteva săptămâni după ce vase turceşti au ţintit, aparent, o navă de război franceză în Mediterană, acţiune pe care Ankara o neagă vehement.

Ambele părţi implicate în războiul civil din Libia beneficiază de sprijin internaţional. Turcia, Italia şi Qatar se numără între susţinătorii Guvernului de la Tripoli, în timp ce Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite îl susţin pe Haftar.

Aparent, şi Franţa îl susţine pe general, însă liderii de la Paris neagă acest lucru.

Un embargou ONU privind armamentul este în vigoare, pentru a opri trupe şi materiale să ajungă în ţară, însă a avut efect minim.

Turcia a fost de acord în 2019 cu o cooperare militară cu Guvernul şi a trimis trupe în ţară în luna ianuarie a acestui an.

În iunie, forţele Guvernului au obţinut controlul total asupra Tripoli, mulţumită ajutorului venit din partea Turciei. Generalul Haftar şi-a retras trupele din suburbiile oraşului.

Un raport ONU, dezvăluit în luna mai, arată că sute de mercenari din grupul rus Wagner - condus de Evgeni Prigozhin, apropiat al preşedintelui Vladimir Putin - operau în Libia în sprijinul lui Haftar. Există informaţii că grupul Wagner se retrage din ţară, însă nu au fost confirmate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.