Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Moțiunea de cenzură: curentele de gândire din Parlament

Variante Scenariu Plan

Mai multe curente de gândire se ciocnesc în Parlament cu privire la moțiunea de cenzură depusă de PSD.

Pe hârtie, matematic, opoziția are majoritate lejeră pentru demiterea Guvernului Ludovic Orban II. În cercurile parlamentare circulă informația că PSD, Pro România, ALDE, PPU-sl și alți câțiva membri ai grupului minorităților naționale pot aduna aproximativ 250 de voturi. Pentru demiterea Guvernului este nevoie de 233 de voturi.

Scenariul 1. De ce ar trece moțiunea

Parlamentari consultați de ȘTIRIPESURSE.RO vehiculează teoria că va trece moțiunea de cenzură pentru că și principalii lideri PSD și liberalii ar avea de câștigat dacă pică Guvernul.

Scenariul avansat de o parte din parlamentari este că Marcel Ciolacu și Paul Stănescu ar câștiga mai mult respect și încredere în partid și ar oferi membrilor de partid o victorie de moral înainte de alegerile locale.

Liberalii ar avea două variante, ambele câștigătoare, spun sursele citate.

Dacă nu pot instala un nou Guvern PNL, atunci vor împărți cu PSD pașii greșiți de la guvernare spunând că social-democrații au lăsat Executivul fără puteri în plină criză economică și sanitară.

Pe de altă parte, dacă PNL își poate trece un nou Guvern, ar avea posibilitatea să facă o remaniere și să aducă un aer proaspăt înainte de alegeri, fără să apeleze la o remaniere.

Adepții acestei teorii mai spun că au apărut fisuri în relația președintelui Klaus Iohannis cu premierul Ludovic Orban.

A pus paie pe foc faptul că șeful statului nu a spus că moțiunea de cenzură nu are șanse să fie adoptată.

Scenariul 2. De ce nu ar trece moțiunea

Un vicepreședinte Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a transmis că circa 100 de parlamentari PSD nu mai au șanse să fie realeși. „Așadar, la votul pe moțiunea de cenzură, dacă o vor depune, e posibil ca în loc de 233 de voturi să găsească vreo 150, și restul biluțe din gumă de mestecat sau paracetamol”, a apreciat acesta.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu (PSD) a declarat că social-democrații se pregătesc pentru scenariul în care parlamentari de la Pro România vor fi „cumpărați” de liberali la moțiunea de cenzură.

Surse din PNL au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că în traducere liberă, PSD și Pro România își pregătesc de pe acum un „exit” pentru un eventual fiasco la moțiunea de cenzură. Sursele liberale mai spun că doar angajamentul ferm al UDMR de a vota moțiunea de cenzură ar închide jocurile și că atâta vreme cât maghiarii pendulează, soarta moțiunii de cenzură se negociază până în ultimul moment.

Liberalii spun că Pro România ar avea mult de câștigat dacă nu trece moțiunea de cenzură pentru că asta ar însemna o lovitură pentru PSD, or un PSD slăbit oferă Pro România mai multe oportunități să rupă din formațiunea social-democrată. Dacă trece moțiune de cenzură, PSD iese întărit și asta nu convine Pro România, care vrea să ia locul PSD în opoziție, susțin surse din PNL.

În PNL se mai discută că moțiunea de cenzură este un simplu exercițiu de imagine înainte de Congresul PSD.

Dezvăluirea unui deputat

Deputatul Virgil Guran (PNL), consilier al premierului Ludovic Orban, a declarat joi, la Antena 3, că moțiunea de cenzură va trece sau nu va trece în funcție de câți parlamentari își caută un nou mandat de 4 ani.

Întrebat dacă moțiunea de cenzură va trece sau nu, Virgil Guran a declarat:

  • „Dacă trece sau nu, asta vom vedea. Știți că le spun așa în față, direct. Trece sau nu trece în funcție de câți parlamentari își caută locuri viitoare”.

Dispută juridică

Până să se ajungă la un vot, are loc o dispută între juriști.

Guvernul va sesiza CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Executiv. Liberalii spun că nu se poate depune moțiune de cenzură în sesiune extraordinară.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că deși nu e nimic neconstituțional în demersul partidului, totuși nu este exclus să se aștepte decizia CCR și abia apoi să se programeze votul la moțiunea de cenzură. Calea pe care va merge PSD se va stabilit vineri într-o ședință CEX.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.