Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regulile privind confidenţialitatea datelor trebuie respectate de aplicaţiile mobile utilizate de ţările UE pentru urmărirea răspândirii coronavirusului

www.wired.com
Aplicatie carantina supravehgere

Aplicaţiile mobile utilizate de ţările UE pentru a ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului trebuie să respecte regulile de confidenţialitate ale blocului şi să solicite acordul oamenilor pentru utilizarea datelelor cu caracter personal, excluzând datele despre locaţie, a arătat joi Comisia Europeană, transmite Reuters, citată de news.ro.

Recomandările executivului UE fac parte dintr-o abordare europeană unificată pentru utilizarea tehnologiei pentru combaterea COVID-19 şi vin după ce mai multe ţări din UE au lansat o varietate de aplicaţii, ceea ce a atras critici din partea activiştilor privind confidenţialitatea datelor.

”Protejarea puternică a confidenţialităţii este o condiţie necesară pentru utilizarea acestor aplicaţii şi, prin urmare, pentru utilitatea lor”, a declarat Thierry Breton, comisarul peentru sectorul digital.

Comisia a spus că aplicaţiile mobile ar trebui să fie aprobate de autorităţile de sănătate publică, instalate voluntar şi şterse odată ce nu mai sunt necesare.

Citește și: Grecia devine un model de gestionare a epidemiei COVID-19

Aplicaţiile ar trebui să se bazeze pe date care să fie anonime şi să fie compatibile cu alte aplicaţii din alte ţări ale UE.

„Datele de localizare nu sunt necesare şi nici nu sunt recomandate pentru aplicaţiile de urmărire a contactelor, întrucât scopul lor este nu este să urmărească mişcările persoanelor”, arată un document al Comisiei, care citează riscuri pentru securitate şi confidenţialitate.

Până în prezent, 28 de ţări din întreaga lume au lansat aplicaţii de urmărire a contactelor, inclusiv 11 ţări europene, în timp ce alte 11 dezvoltă aplicaţii bazate pe date GPS sau Bluetooth, potrivit unei analize a firmei de avocatură Linklaters.

”Aplicaţiile de urmărire a contactelor nu sunt în niciun caz ” un glonţ magică. Crearea unor instrumente pentru urmărire a persoanelor cu coronavirus este un pas important, dar există şi provocarea adoptării pe scară largă, pentru ca aceste aplicaţii să funcţioneze eficient”, a spus avocata Sonia Cisse, de la Linklaters.

Aproximativ două treimi din populaţia unei ţări ar trebui să fie implicată pentru ca urmărirea contactelor să fie eficientă, a declarat un studiu realizat de cercetătorii de la Big Data Institute al Universităţii Oxford.

Comisia a declarat că autorităţile de sănătate publică vor evalua eficacitatea acestor aplicaţii până la sfârşitul lunii, ţările UE urmând să facă schimb de informaţii în luna mai şi executivul UE să prezinte un raport referitor la progrese în iunie.

Breton a declarat că a avut miercuri o conferinţă video cu şeful Google, Sundar Pichai, şi cu CEO-ul Youtube, Susan Wojcicki, pentru a discuta cooperarea lor cu Apple pentru crearea tehnologiei de urmărire a contactelor.

”Aplicaţiile de urmărire a contactelor pot fi utile pentru a limita răspândirea coronavirusului. Dar dezvoltarea şi interoperabilitatea lor trebuie să respecte pe deplin valorile şi confidenţialitatea din UE”, a spus Breton într-un comunicat.
Google a anunţat că a fost o întâlnire bună şi că efortul comun cu Apple a fost proiectat pentru a respecta standardele de confidenţialitate şi securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.