Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relansarea relaţiilor transatlantice prin crearea unei zone de liber-schimb UE-SUA

mobilitate.eu
vas containere transport

Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi candidat la postul de cancelar al Germaniei în contextul retragerii Angelei Merkel, a pledat pentru relansarea relaţiilor transatlantice prin intensificarea comerţului, propunând crearea unei zone de liber-schimb SUA - Uniunea Europeană.

Fostul preşedinte american Donald Trump a suspendat negocierile Statelor Unite cu Uniunea Europeană pe tema Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) şi a generat o criză comercială cu UE.

Armin Laschet, care ar putea fi succesorul Angelei Merkel în funcţia de cancelar al Germaniei, a pledat miercuri pentru relansarea relaţiilor transatlantice.

"Locul Europei este alături de SUA şi alături de Canada", a declarat Armin Laschet într-un discurs pe teme de politică externă rostit la Fundaţia Konrad Adenauer, afiliată Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta).

"Avem nevoie de o relansare cu teme noi, cu o nouă dinamică a relaţiilor transatlantice. Iar acest lucru se va concentra pe teme comerciale, cu ambiţia unui spaţiu mare de liber-schimb, dar şi cu politici comune în domeniul climei", a adăugat Armin Laschet, potrivit agenţiei Reuters.

"Avem nevoie de o nouă relaţie şi cu Marea Britanie, inclusiv în domeniul securităţii", a subliniat liderul CDU, notând că şi Rusia ar putea fi parteneră, dar va trebui să se conformeze reglementărilor internaţionale.

Referindu-se la proiectul Nord Stream 2, un gazoduct între Rusia şi Germania criticat de SUA, Armin Laschet a reiterat că este vorba de "un proiect comercial", argumentând că Germania va avea nevoie de gaz pentru a face faţă tranziţiei spre energii ecologice. Armin Laschet a admis că în cazul în care Uniunea Creştin-Democrată (CDU) va ajunge să negocieze cu Alianţa '90/Verzi pentru formarea unei coaliţii guvernamentale după scrutinul parlamentar din septembrie, va trebui să discute cu liderul acestei formaţiuni, Annalena Baerbock, care se opune gazoductului. "Dacă ea vrea să protejeze Ucraina din punct de vedere strategic, aş fi de acord cu ea", a precizat Laschet.

Statele Unite se opun proiectului gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi Germania. Lucrările majore la gazoductul Nord Stream 2 au fost întrerupte în timpul Administraţiei Donald Trump, dar au fost reluate după începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden. Gazoductul este construit în proporţie de aproape 95%. În prezent, Rusia exportă gaze naturale spre Europa Occidentală prin Ucraina, dar gazoductul Nord Stream 2 va face legătura directă cu Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.