Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relatări inedite din sinaxare: Ura a pierdut un preot aproape mucenic

cruce

Parcursul evenimentelor în sinaxarul zilei de 9 februarie sugerează că la final vom citi despre mucenicia preotului Saprichie, însă, aflăm că ura sa față de Nichifor a învins dezamăgitor curajul mărturisirii și i-a adus pierderea cununii de martir.

Evenimentele se petrec în Antiohia Siriei, în secolul 3. Un preot, Saprichie, și un cetățean pe nume Nichifor aveau o prietenie demnă de invidiat încât erau ca frații, precizează sinaxarele. Dar prin lucrarea celui rău a apărut între ei vrajba, s-au certat și au stat în ură o perioadă mare de timp, scrie basilica.ro.

Nichifor, venindu-și în sine, l-a rugat de mai multe ori pe Saprichie să-l ierte, însă preotul se împietrise la inimă și nici nu voia să-l asculte.

În acest context a venit momentul de încercare pentru Saprichie: a fost prins de autoritățile romane și supus la chinuri pentru că era creștin și cleric.

Preotul a mărturisit cu curaj credința sa și a răbdat cu bărbăție multe torturi, iar în final a fost condamnat la moarte prin decapitare. Auzind acest lucru, Nichifor a mers la locul în care urma să fie ucis prietenul său, pentru a-și cere din nou iertare: „Mucenice al lui Hristos, iartă-mă că ți-am greșit!”. Dar el tot nu i-a răspuns, având inima cuprinsă de răutate, scrie basilica.ro.

„Mucenice al lui Hristos, iartă-mă că ți-am greșit ca un om, căci, iată, ți se dă din cer cunună de la Hristos, pentru că nu te-ai lepădat de El, ci ai mărturisit numele Lui cel sfânt, înaintea a multe mărturii”. Dar Saprichie, orbit de ură a rămas neînduplecat la rugămințile repetate de iertare. Nici un cuvânt n-a zis către prietenul său, încât și prigonitorii lui se mirau.

De aceea, Dumnezeu, Judecătorul cel drept, l-a și lipsit pe Saprichie de darul muceniciei, relatează sinaxarele, pentru că înainte de a fi decapitat și-a pierdut curajul și a renunțat la credința sa, jertfind zeilor păgâni. Nichifor l-a rugat cu lacrimi să nu facă acest lucru, dar văzând că este în zadar, a început el a striga către călăi: „Eu sunt creștin și cred în Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Saprichie s-a lepădat! Deci, tăiați-mă pe mine în locul lui”.

Și astfel, a fost decapitat Sfântul Nichifor, iar preotul Saprichie, eliberat, unul primind mântuirea, iar celălalt pierzând cununa muceniciei în ultima clipă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.