Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relaţia PE cu Londra după Brexit SUB LUPĂ - Europenii cer garantarea condiţiilor echitabile de concurenţă prin angajamente solide

parlamentul european

Parlamentul European a solicitat miercuri garantarea condiţiilor echitabile de concurenţă prin angajamente solide şi o aliniere dinamică a normelor între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, astfel încât viitorul acord de asociere cu Londra să fie cât mai profund posibil, potrivit Agerpres.

În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, PE a adoptat miercuri o rezoluţie ce oferă contribuţia iniţială a deputaţilor pentru viitoarele negocieri cu Londra asupra noului parteneriat ce va urma perioadei de tranziţie prevăzută după Brexit.

Eurodeputaţii doresc ca acordul de asociere cu Regatul Unit să fie cât de profund posibil şi să se bazeze pe trei piloni fundamentali: parteneriat economic, parteneriat în domeniul afacerilor externe şi aspecte sectoriale specifice.

Pe de altă parte, membrii PE au subliniat faptul că o ţară care nu este membră a Uniunii Europene nu poate beneficia de aceleaşi drepturi ca un stat membru, iar integritatea pieţei unice şi a uniunii vamale trebuie păstrată permanent.

Citeşte şi: UPDATE ALERTĂ! Fostul primar al Piteştiului şi fiica acestuia, condamnaţi la opt, respectiv cinci ani, de închisoare cu executare în dosarul autobuzelor

Pentru a ajunge la un nou acord ambiţios de comerţ liber, eurodeputaţii sunt de acord în mare măsură cu liniile propuse de Comisia Europeană în vederea negocierilor. Ţinând cont de dimensiunea economiei Regatului Unit şi de proximitatea acestei ţări, viitorul cadru concurenţial dintre cele două entităţi trebuie să fie deschis şi echitabil, garantat prin norme egale în domenii precum cel social, fiscal, al ajutoarelor de stat, al protecţiei mediului şi al consumatorilor.

În vederea menţinerii unor relaţii comerciale fără cote şi tarife, este necesar ca Londra să se angajeze să-şi actualizeze normele în domenii precum concurenţa, standardele de muncă şi protecţia mediului, pentru a asigura o "aliniere dinamică" între legile comunitare şi cele britanice, susţin eurodeputaţii.

De asemenea, rezoluţia clarifică faptul că, pentru a obţine acordul Parlamentului, orice acord de liber schimb între UE şi Regatul Unit trebuie să fie condiţionat de încheierea în prealabil a unui acord cu privire la pescuit până în iunie 2020. Dacă Regatul Unit nu respectă legile şi standardele UE, Comisia ar trebui "să aprecieze dacă este posibil să se aplice cote şi tarife pentru sectoarele cele mai sensibile, precum şi dacă este nevoie de clauze de salvgardare pentru a proteja integritatea pieţei unice a Uniunii". Acest lucru este deosebit de important pentru importurile de produse alimentare şi agricole, care trebuie să respecte strict normele UE.

Rezoluţia, adoptată cu 543 voturi pentru, 39 împotrivă şi 69 abţineri, include capitole despre drepturile cetăţenilor şi mobilitatea persoanelor, protecţia datelor, viitorul serviciilor financiare, situaţia de pe insula Irlanda, rolul Curţii Europene de Justiţie în soluţionarea litigiilor, programele şi agenţiile UE, politica externă şi problemele de securitate, precum şi alte priorităţi ale Parlamentului European.

Citeşte şi: 'ABANDONAT' de avocații săi, Liviu Dragnea petrece ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR în penitenciar - Ce s-a întâmplat în instanță

Parlamentul susţine că Gibraltar nu va fi inclus în domeniul de aplicare al acordurilor care urmează să fie încheiate şi că orice acord separat va necesita aprobarea prealabilă a guvernului spaniol.

Rezoluţia a avut ca punct de plecare proiectul direcţiilor de negociere al Comisiei Europene, prezentat la 3 februarie de către negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier. Aceste direcţii constituie cadrul ce stabileşte scopul, domeniile şi obiectivele negocierilor, care trebuie să fie aprobate de Consiliul UE, cel mai probabil la 25 februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.