Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relații tensionate – Europa somează Turcia: 'Discuțiile ar putea înceta dacă nu respectă regulile jocului'

ue turcia

Turcia trebuie să respecte regulile dacă speră să își consolideze relațiile agricole cu UE pentru a-și spori securitatea alimentară în contextul războiului din Ucraina, au subliniat statele membre înaintea unei reuniuni la nivel înalt care va avea loc săptămâna aceasta, informează EURACTIV.

  • Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va întâlni cu ministrul turc al agriculturii, Vahit Kirișçi, pentru primul lor dialog la nivel înalt pe teme agricole, care va avea loc la Ankara în perioada 11-12 mai. Deși ordinea de zi nu este încă finalizată, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru sursa citată că principalele teme ale reuniunii se vor axa pe securitatea alimentară și pe consolidarea relațiilor comerciale agricole dintre UE și Turcia. Acest lucru a căpătat o importanță reînnoită în lumina războiului din Ucraina, în speranța de a găsi soluții pentru dependența mare a Turciei de Rusia.

Turcia este al treilea cel mai mare importator de grâu din lume, potrivit Observatorului de complexitate economică de la Massachusetts Institute of Technology, importând în principal din Rusia (1,66 miliarde de dolari), Ucraina (208 milioane de dolari), Canada (104 milioane de dolari) și Germania (100 de milioane de dolari).

Reuniunea se va concentra, de asemenea, pe viitoarea revizuire a asistenței financiare acordate Turciei pentru a contribui la îmbunătățirea dezvoltării sale agricole și rurale.

Însă mai multe state membre au avertizat că, dacă Turcia speră să își consolideze legăturile cu UE, trebuie să respecte linia de conduită.

În timpul unei reuniuni a Comitetului special pentru agricultură (CSA), care a pregătit lucrările pentru reuniunea miniștrilor agriculturii din 24 mai, mai multe state membre au subliniat importanța ca aceste dialoguri să fie condiționate de comportamentul Turciei și necesitatea ca Comisia să mențină o poziție fermă pentru a proteja atât interesele UE, cât și pe cele ale statelor membre.

Acest impuls a fost condus în principal de Grecia și Cipru, care au relații notorii și tensionate cu Turcia vecină. Cu toate acestea, sursele afirmă că și Polonia a luat cuvântul pentru a-și exprima anumite preocupări cu privire la asigurarea respectării de către Turcia a standardelor UE în materie de certificare și a standardelor veterinare.

Au existat anterior o serie de probleme legate de exporturile de bovine vii din UE către Turcia, precum și de exporturile de produse ecologice și de etichetarea produselor originare din Turcia.

În 2020, autoritățile turcești au respins 800 de bovine transportate de nava Karim Allah, sub pavilion libanez, și 1 800 de bovine de pe cealaltă navă de transport de animale Elbeik, sub pavilion togolez, din cauza suspiciunilor legate de virusul bolii limbii albastre. Deși nu a fost confirmat un focar în rândul bovinelor, cele două nave au fost blocate pe mare timp de luni de zile, deoarece nu li s-a permis să acosteze în niciun port după refuzul turcesc, încheindu-și călătoria în Spania, unde guvernul a ordonat sacrificarea animalelor nedorite.

Potrivit unei surse din cadrul reuniunii, reprezentantul Comisiei prezent în timpul reuniunii SCA a fost de acord cu acest sentiment, spunând că speră să mențină dialogul, dar va avertiza că acesta este "reversibil" dacă Turcia nu se poartă frumos.

"Comisia a spus clar că discuțiile ar putea înceta dacă nu respectă regulile jocului", a declarat sursa pentru EURACTIV.

Cu toate acestea, întrebat despre viitoarele discuții, un purtător de cuvânt al Comisiei a adoptat o poziție mai prudentă, explicând că "nu se poate anticipa cât de departe vor merge cererile comisarului" înainte de întâlnire.

"Nu suntem siguri în acest moment cum vor arăta exact aspectele comerciale", a declarat purtătorul de cuvânt pentru EURACTIV.

Potrivit Agricensus Export Dashboard, Rusia a furnizat Turciei 7,72 milioane de megatone (mt) de grâu în 2020, reprezentând 75% din totalul importurilor, cu 5,1 mt exportate între ianuarie și septembrie 2021.

Între timp, Europa este al doilea mare furnizor de grâu cu conținut ridicat de proteine pentru Turcia, cu 1,33 milioane de mt livrate în 2020, cel mai frecvent provenind din Germania, Polonia, Lituania și Letonia.

Turcia plătește acum un preț greu pentru dependența sa de grâul ucrainean și rusesc, exporturile de grâu din cele două puteri agricole aproape că se opresc. Acest lucru a stârnit, de asemenea, îngrijorări suplimentare în Turcia cu privire la inflația galopantă.

Sursele mai sus menționate spun că nu se așteaptă ca din această întâlnire să rezulte nicio decizie concretă, ci că este vorba, în schimb, de o continuare a eforturilor de consolidare a legăturilor dintre cele două țări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.