Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Sultanul' Recep Erdogan transmite un mesaj ferm Europei: 'Aderarea deplină a Turciei este indispensabilă pentru viitorul UE'

Agerpres.ro
Recep Tayyip Erdogan Podul Canakkale

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a făcut apel la Uniunea Europeană să se concentreze pe numitorul comun dintre Bruxelles și Ankara, mai degrabă decât pe diferențele dintre ele, și a declarat că aderarea deplină a Turciei este o cerință pentru viitorul blocului, relatează publicația turcă Hurriyet Dailynews.

„Este în beneficiul ambelor părți, într-o lume din ce în ce mai complicată, să ne concentrăm pe numitorii noștri comuni mai degrabă decât pe diferențe și pe valorile fundamentale pe care le-am susținut mai degrabă decât pe conflictele de interese și să consolidăm relațiile dintre Turcia și UE în toate domeniile", a declarat Erdoğan într-o declarație scrisă din 9 mai, emisă cu ocazia Zilei Europei.

Procesul de aderare cu drepturi depline a Turciei la UE, pe care Ankara l-a menținut "cu răbdare și hotărâre în ciuda tuturor tipurilor de obstacole", ar trebui promovat cu o abordare constructivă, a spus președintele. "Este o necesitate în ceea ce privește propriile planuri de viitor, reputația și fiabilitatea UE, de asemenea", a adăugat el.

El a reamintit că anunțul Declarației Schuman, care a pus bazele integrării europene, a fost sărbătorit ca "Ziua Europei" și în Turcia, de la aprobarea candidaturii țării la aderarea la Uniunea Europeană în 1999.

Ideile care au stat la baza Declarației Schuman au permis țărilor din Europa să lase deoparte atât diferențele, cât și animozitățile, și să se unească pentru pace, securitate, dezvoltare și prosperitate după un război care a ruinat întreaga lume, a declarat Erdoğan.

"La rândul său, UE a depășit cu mult stadiul de proiect de pace prin politicile comune pe care le-a dezvoltat din trecut și până în prezent", a subliniat președintele.

"Este timpul ca UE, care s-a îndepărtat de principiile sale fondatoare și a fost sub influența politicilor pe termen scurt ale țărilor membre în ultimii ani, să scrie o poveste pentru ea însăși odată cu războiul din Ucraina", a adăugat Erdoğan.

Astăzi, această tragedie, care s-a petrecut în mijlocul Europei sub ochii întregii lumi, este un avertisment pentru UE, a spus Erdoğan, subliniind că acum este nevoie de solidaritate, cooperare și, mai presus de toate, de o perspectivă vizionară și îndrăzneață, la fel ca în vremurile în care au fost puse bazele integrării europene.

Turcia, nu doar în calitate de țară candidată și aliat NATO, ci și ca partener care are o experiență solidă și înrădăcinată în ceea ce privește acquis-ul UE, a adus contribuții concrete la depășirea provocărilor actuale, a transmis Erdogan.

Repercusiunile războiului din Ucraina, care au ajuns la nivel global, au reafirmat modul în care Turcia are o importanță strategică pentru UE în multe domenii, în special în ceea ce privește securitatea, migrația, lanțurile de aprovizionare și energia, a declarat Erdoğan.

Între timp, ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat că Turcia, în calitate de țară candidată și aliat al NATO, este țara-cheie în rezolvarea tuturor provocărilor cu care se confruntă Europa.

"Deși anumite cercuri, în special în cadrul Uniunii Europene, prezintă uneori țara noastră ca fiind un concurent și chiar o amenințare, Turcia a adus contribuții semnificative la stabilitatea și prosperitatea continentului, făcând multe sacrificii pentru securitatea Europei atât în timpul, cât și după Războiul Rece", a declarat el într-un mesaj publicat cu ocazia Zilei Europei.

Turcia continuă să urmeze o politică constructivă pentru a dezvolta cooperarea și dialogul în toate domeniile în cadrul procesului de aderare la UE, care reprezintă obiectivul său strategic, a declarat ministrul.

Erdoğan: „Turcia nu le va arăta ușa sirienilor”

În cadrul unui eveniment organizat de MUSİAD, Asociația Industriașilor și Oamenilor de Afaceri Independenți, Erdoğan a subliniat că Turcia nu va trimite la plimbare sirienii care au fugit din războiul civil, ca răspuns la o discuție politică în curs de desfășurare despre refugiații pe care Turcia îi găzduiește din 2011.

"Ușile noastre sunt deschise pentru ei și continuăm să îi găzduim. Nu îi vom lăsa pe mâna criminalilor", a declarat Erdoğan, subliniind că Turcia nu îi va trimite cu forța pe sirieni.

Sirienii se pot întoarce voluntar în țara lor natală, deoarece Turcia construiește case în regiunile sigure din Siria, a declarat președintele, informând că aproximativ 60.000 de case au fost deja construite și că obiectivul este de a avea 100.000 de case.

Erdoğan anunțase că Turcia lucrează la un plan pentru întoarcerea a aproximativ 1 milion de sirieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.