Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Remarci ale premierului pakistanez Imran Khan despre educaţia femeilor afgane stârnesc critici în Afganistan

Kashmir Observer
Imran Khan

O serie de remarci ale premierului pakistanez Imran Khan despre educaţia femeilor din Afganistan au stârnit nemulţumirea foştilor lideri afgani, relatează luni dpa, potrivit Agerpres.

Khan a indicat în cadrul unui forum internaţional desfăşurat la Islamabad că excluderea femeilor de la educaţie face parte din cultura etniei paştune.

În discursul său de duminică de la reuniunea Organizaţiei de cooperare islamică, premierul pakistanez a părut să susţină poziţia talibanilor, actualii lideri de la Kabul, de limitare a accesului fetelor la educaţie, îndemnând lumea la "înţelegerea" acestor diferenţe culturale.

Fostul preşedinte afgan Hamid Karzai a condamnat discursul lui Khan şi l-a invitat să nu vorbească în numele afganilor la astfel de forumuri.

La rândul său, fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh, care trăieşte în exil de la instalarea la putere a talibanilor, în cursul verii, a calificat remarcile lui Khan drept "dezgustătoare şi ignorante".

Potrivit lui Saleh, astfel de comentarii dau de înţeles că Islamabadul ar vrea un Afganistan needucat şi dependent de Pakistan.

Talibanii - predominant paştuni - au interzis participarea fetelor la învăţământul secundar, după instalarea la putere, în august. Comunitatea internaţională a făcut apel în mod repetat la talibani să respecte femeile şi drepturile omului, în schimbul recunoaşterii pe plan internaţional.

Guvernul pakistanez este considerat un actor principal în susţinerea revenirii la putere a talibanilor în Afganistan, după ce regimul lor a fost învins în 2001, menţionează dpa.

La aceeaşi conferinţă, premierul pakistanez a cerut Statelor Unite ale Americii să "dezasocieze" regimul taliban de cetăţenii afgani, pentru a preveni o criză umanitară, subliniind că talibanii s-au angajat să respecte precondiţiile ridicării sancţiunilor economice

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.