Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Renzi nu vrea să conducă un guvern interimar sau tehnocrat

Premierul italian Matteo Renzi a anunţat, joi, că nu va participa în niciun fel la eforturile de a forma un guvern interimar sau tehnocrat în cazul în care pierde referendumul naţional din 4 decembrie privind reforma constituţională, relatează Reuters.

Renzi a promis să demisioneze dacă pierde referendumul şi, în contextul în care majoritatea sondajelor de opinie indică un astfel de rezultat, atenţia este concentrată pe ceea ce s-ar putea întâmpla după vot.

Citeşte şi: Primul şef de stat se întâlneşte cu Trump la New York

Mulţi analişti estimează că va fi format un guvern interimar însărcinat cu elaborarea unui nou sistem electoral sau un guvern de tehnocraţi. Totuşi, Matteo Renzi a afirmat că nu va participa la aceste opţiuni şi a subliniat că legea electorală trebui schimbată indiferent de rezultatul referendumului.

'Nu pot să fiu cineva care negociază un acord cu alte părţi pentru a crea un mic guvern sau unul cu un obiectiv limitat. Nu doresc să particip la jocuri politice de modă veche. Fie schimbăm, fie nu voi avea niciun rol politic', a declarat el pentru postul de radio RTL.

Reforma constituţională propusă de guvernul italian prevede reducerea drastică a rolului Senatului, o schimbare despre care Renzi susţine că va simplifica luarea de decizii şi va asigura un guvern stabil. Opozanţii sunt de părere că reforma va complica procesul legislativ.

Citește și: Obama, ultima întrevedere cu 'cel mai apropiat partener internaţional'

Actuala lege electorală, propusă de Matteo Renzi în 2015, introduce un sistem de vot în două tururi şi oferă câştigătorului o majoritate confortabilă în camera inferioară.

Totuşi, legea nu acoperă şi situaţia din Senat şi Italia riscă o criză politică dacă vor avea loc alegeri cu sisteme diferite de votare în cele două camere legislative.

Un nou sondaj de opinie privind referendumul, realizat de agenţia CISE şi publicat joi în ziarul 'Il Sole 24 Ore', creditează votul 'nu' cu 34% faţă 29% pentru 'da', în timp ce 37% dintre alegători sunt indecişi sau ar intenţiona să se abţină de la vot.

Citește și: Peste 300 de poliţişti irakieni au fost MASACRAŢI la Mosul (HRW)

Potrivit analiştilor politici, dacă Matteo Renzi demisionează după un vot 'nu' la referendum, ar urma să fie organizate alegeri anticipate în 2017, cu un an înainte de alegerile la termen. Referendumul a sporit şi divergenţele din sânul Partidului Democrat (PD), din care face parte Renzi, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.