Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Replică a Voroneţului, construită în Viena de un preot român

Radu Pop
observatornews.ro
biserica

O replică a Voroneţului, în inima Vienei. Asta a reuşit să facă un preot român, cu voinţă şi credinţă. Lăcaşul de cult a fost ridicat cu nisip din Bucovina, după proiectul unor arhitecţi care au studiat toate detaliile celebrei mănăstiri. Biserica mai trebuie pictată şi "îmbrăcată" în albastrul de Voroneţ, cunoscut peste tot în lume. În jurul ei, părintele a construit o comunitate unită de credincioşi dar şi un loc căruia aproape 50 de familii îi spun acasă, conform Observator.

Îndrăgostit de Bucovina sa natală, părintele Emanuel Nuţu a încercat să aducă în Viena o bucăţică din România autentică. Şi a luptat pentru visul său: să construiască acolo o replică a Mănăstirii Voroneţ.

„Când am simţit că există această şansă să ridicăm o biserică, i-am rugat pe arhitecţi, i-am şi dus în Bucovina, i-am rugat să faca în aşa fel încât să fie prezentă prin această biserică, Bucovina. Cred că au fost peste 100 de întâlniri, albume, fotografii, descrieri. Biserica a fost ridicată cu materiale de construcţie aduse chiar de la noi din ţară. Tot nisipul, peste 120 de tone, nisip adus din Bucovina. Special pentru a tencui aceşti pereţi. Pictura interioară la care lucrează doar artişti din România este în tehnică fresco, o premieră pentru Austria”, spune preotul.

Biserica ţine pasul cu timpurile actuale şi are inclusiv lift care duce la subsol. Acolo funcţioneaza şcoala parohială, unde peste 100 de copii învaţă limba română. Preotul a reuşit să convingă autorităţile să construiască şi un bloc în care să locuiască doar familii de români. Alte 45 de familii stau în imobilul de lângă lăcaşul de cult. La parterul lui e şi o gradiniţă care completează atmosfera de familie.

4,5 milioane de euro este investiţia până acum în biserica ce va avea celebrele nuanţe de albastru ale Voroneţului.

Replica Voroneţului din centrul Vienei atrage deja şi turisti. Peste o mie de oameni au venit până acum special pentru acest loc şi nici măcar nu este gata. Aici este mai mult decât o biserică, este o comunitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.