Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Replică rapidă. Tudorel Toader îi 'calmează' pe procurorii din CSM: 'Legile sunt deja adoptate'

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, în contextul propunerii procurorilor CSM privind numirea sau revocarea șefilor de parchete, că legile justiției sunt deja adoptate.

„Este de lege ferenda! Legile sunt deja adoptate!”, a spus Tudorel Toader, pentru MEDIAFAX.

Vezi şi: Cercetătorii spun că trebuie să consumăm un ou pe zi. Ne scapă de un pericol mortal

Precizările vin după ce, joi, Secția pentru procurori au decis să trimită ministrului Justiţiei şi preşedintelui Comisiei pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, o propunere de modificare a articolului de lege ce vizează numirea şi revocarea şefilor de parchete. Procurorii CSM vor să propună revocarea sau numirea sau să aibă un aviz conform.

Modificările Legii 303/2004 au fost contestate la Curtea Constituțională de către instanța supremă, dar și de către PNL și USR. În data de 19 iunie, va fi discutată de către Curte sesizarea PNL.

Concret, în contextul deciziei Curții Constituționale privind revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Secția pentru procurori propune modificarea alineatelor (1) și (4) din Legea 303/2004, care stabilesc modul în care procurorii de rang înalt sunt numiţi, dar şi revocaţi din funcţie.

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei. Secţia pentru procurori se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, este una dintre propunerile Secției pentru procurori.

Vezi şi: Delicios şi sănătos: Băutura răcoritoare pe bază de pepene. O prepari în 5 minute/ REŢETĂ

Procurorii CSM au mai precizat că, dacă se apreciază că propunerea de selecție în funcțiile de conducere trebuie să rămână atributul ministrului Justiției, Secția a propus ca avizul dat de ei să fie „conform”.

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, se arată în propunerea procurorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.