Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REPORTAJ - Noaptea în care PSD a fugit pe scări

Ponta

Se afiseaza rezultatul la RTV. Buuum! Victor Ponta – 40%, Klaus Iohannis – 31%. Tăcere totală. Din 'buncăr' nu se aude nimic. Continua să curgă rezultatele pentru ceilalti candidati. PSD-istii se uita la televizor ca loviti de trasnet. Nu schiteaza niciun gest. Nimeni nu rade. Nimeni nu striga “Victorie”. Nici "Bravo!". Fara imbratisari. Cativa PSD-isti si-au adus steaguri cu Romania dar nu le-au mai desfacut. In sediul PSD este o liniste ca de mormant. Victor Ponta are 40% si PSD-ul a amuțit.

Este ora 21.30 și la PSD nu sunt informații din turnul de fildeș. Pe holurile și pe scările din Kiseleff circulă șoapte, zvonuri, frânturi de informații, jumătăți de știre. Semnalele par delicate. Toată lumea se ferește să dea cifre. Jurnaliștii primesc informații de la a treia, a patra sau a cincea mână. Comandamentul central al PSD nu lasă să transpire mare lucru. Înăuntru, în spatele ușilor închise, sunt Liviu Dragnea, Darius Valcov, Andrei Dolineaschi, Valeriu Zgonea, care țin pe umeri povara a peste 45 de organizații județene ale PSD.

De ce atâta reținere când Victor Ponta e dat de casele de sondare PSD cu peste 43%?

Apare Iliescu în palton și pălărie. Urcă scările periculos de sprinten, dă noroc cu presa, zâmbește larg și spune că a venit să-și ia informațiile de la prima mână.

Ajung miniștrii Rovana Plumb și Nicolae Bănicioiu. Ministrul Sanatatii aruncă o privire rapidă în jur - niciun lider PSD, doar reporteri înfometați după un gest sau o declarație de Breaking News. Plumb nu pare hotărâtă unde să astepte rezultatele. Gabriela Firea se apleaca spre ea, ii sopteste ceva, se retrage, ii spune “Unde vreti voi” si ii arunca o privire cu un sens doar de ele doua stiut. Cu prezenta de spirit, Banicioiu o impinge usor pe Rovana.

- Hai mai bine sa urmarim inauntru, spune Baniciou. Firea nu se impotriveste. Dispar si ei.

Cu 10 minute inainte de primele exit-poll-uri oficiale, in sediul PSD intra Victor Ponta de mana cu Daciana Sarbu. Trece rapid prin manunchiul de microfoane si reportofoane. Are viteza si isi trage dupa el sotia.

- Buna seara, buna seara. Dumnezeule, ce de camere! Buna seara, buna seara, sarut-mana, buna seara, buna seara, spune Victor Ponta.

Nu mai este intampinat nici de Dragnea nici de alt lider PSD, asa cum a fost la alegerile europarlamentare. Se repede fara declaratii in salonul central.

Pare ca toata lumea fuge de ceva.

In buza primelor rezultate oficiale, Liviu Dragnea intra si el dupa Victor Ponta. Expresia este a unui care a tras partidul cat l-au tinut puterile.

Pe ecranele de la PSD se asteapta primele estimari. Doar Gabriela Firea sta cu presa. In rest – simpli simpatizanti PSD. Curg secundele pe monitoare. 59...58...57...56...”Parca e Revelionul”, remarca cineva din multime.

Se afiseaza rezultatul la RTV. Buuum! Victor Ponta – 40%, Klaus Iohannis – 31%. Tăcere totală. Din buncăr nu se aude nimic. Continua rezultatele pentru ceilalti candidati. PSD-istii se uita la televizor ca loviti de trasnet. Nu schiteaza niciun gest. Nimeni nu rade. Nimeni nu striga “Victorie”. Fara imbratisari. Cativa PSD-isti si-au adus steaguri cu Romania dar nu le-au mai desfacut. In sediul PSD este o liniste de mormant. Victor Ponta are 40% si PSD-ul a amuțit.

Starea de năucire ține cât un moment prelungit de reculegere.

Seful campaniei prezidentiale rupe tăcerea. Aflam ca sunt certitudini la PSD: “Victor Ponta este peste ţinta propusă (...) între primii doi candidaţi va fi o diferenţă mai mare decât orice diferenţă din ultimii 20 de ani (..) Iohannis este un contracandidat slab (...) prima dată candidatul PSD obţine un scor semnificativ în diaspora”.

In timp ce Liviu Dragnea vorbește, Iliescu pleacă si lanseaza un mic avertisment: redistribuirea voturilor candidatilor care n-au intrat in turul 2.

Analiza lui Iliescu este lucida.

- 40% in primul tur nu e rău. Este o premisă bună. Diferența de 10 procente intre cei doi este, de asemenea, substantiala, asa ca sunt premise pentru a castiga, spune Iliescu. Redistriuirea va fi mai greu de prevazut. Va fi o redistribuire politica a voturilor celorlalti candidati spre dreapta. Nu vreau sa facem prognoze, dar ca prim rezultat nu e rau, spune Ion Iliescu.

Înapoi în sediul PSD, Liviu Dragnea dă interviuri pe bandă rulantă la TV-uri. Nu pare să aibă vreun chef, dar cineva trebuie sa tina steagul sus si Victor Ponta tot nu iese.

In jurul orei 22.00, printre jurnalisti apare val-vartej Victor Ponta, se repede la conferinta de presa. E grabit, nu are timp sa savureze scorul obtinut. Arde ceva si nu știm noi? Mulțumește românilor pentru vot, anunță că vrea să unească pe toată lumea și se retrage, la fel de rapid, în sala centrala.

Rămâne Liviu Dragnea să explice ce se întâmpla.

- De ce nu ați așteptat rezultatul votului alaturi de noi, asa cum a fost la europarlamentare?, intreaba jurnalistii.

- Haideti sa nu fim ipocriti. Si noi stiam si voi stiati care sunt rezultatele, n-avea rost sa iesim afara sa mimăm supriza. Am preferat sa stam inauntru sa ne uitam la TV stiind rezultatul, spune seful campaniei PSD.

- Bucuria ati mimat-o sau ati fost sinceri?

- (Dragnea duge degetul la față și se scarpină pe obraz) Nu, dar nu e vorba de bucurie, e vorba de o minimă satisfacție. Convingerea mea este ca Victor Ponta va lua un scor mai mare decat scorul politic la partidului, ceea ce e extrem de important, ceea ce a inseamnat ca tras partidul, este primul lucru care trebuia sa se intample. Pentru turul 2 inseamna ca partidul e organizat foarte bine, explica Liviu Dragnea.

In jurul orei 23.00, Victor Ponta pleacă din sediul PSD in studiourile Antena 3. Nu după ce sistemul SMS de la PSD l-a linistit. Are 40%. Nu raspunde la scandalul din Diaspora si le spune jurnalistilor pe un ton ridicat: "Domn'e, nu credeam că mă agresați tocmai dumneavoastră". E la fel de grabit cum a fost toata seara. Parca a intrat timpul în sac.

Dragnea anunta alte numaratori paralele. Sistemul PSD merge ceas.

Victor Ponta revine in noaptea alegerilor in sediul central al PSD. Stă un sfert de ceas, o ia pe Daciana Sarbu si pleacă in jurul orei 01.30. "Va urez noapte buna", le-a spus acesta jurnalistilor.

Intrebat daca va avea si el o noapte buna, Ponta a raspuns: "Acum da".

Luminile încep să se stingă la PSD. Adevărata bătălie abia începe. Poate din acest motiv liderii centrali s-au comportat contrar rezultatului obtinut. Li s-a mai intamplat sa aiba noaptea Presedintele si sa-l piarda dimineata.

Alergătura de până acum nu a fost nimic.

In urmatoarele doua saptamani, PSD si-ar putea juca viitorul pe urmatorii 10 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.