Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reprezentantul avocaţilor în Comisia lui Iordache: Nu mi se pare că independenţa justiţiei este în pericol (VIDEO)

avocatnet.ro
ilie iordachescu

Dezbaterea din Comisia specială pentru legile justiţiei merge mai departe. După raportul pozitiv pe modificarea Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, luni s-a trecut la dezbaterea amendamentelor la legea 304/2004. La dezbateri a fost prezent şi reprezentantul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, avocatul Ilie Iordăchescu, fost decan al Baroului Bucureşti. Iordăchescu a vorbit, într-un scurt interviu pentru STIRIPESURSE.RO, despre efectul modificării legilor justiţiei, dar şi despre implicarea avocaţilor în acest demers.

Vezi şi: Deputat PSD, mesaj cu tâlc către Liviu Dragnea: Și pe Ceaușescu l-au sfătuit unii să facă miting - VIDEO

Reporter: - Cum se vede demersul de modificare a legilor justiţiei din perspectiva unui avocat cu experienţă?

Ilie Iordăchescu: - Dezbaterile sunt destul de furtunoase. Văd că toţi reprezentanţii diverselor instituţii iau cuvântul şi chiar sunt contradicţii între susţinerile unei instituţii faţă de altă instituţie. E un lucru bun, pentru că aceste dezbateri conduc în mod inevitabil la formularea unor texte de lege corespunzătoare, care să corespundă doleanţelor tuturor factorilor participanţi la actul de justiţie, dar şi justiţiabililor. Justiţiabilii, probabil, aşteaptă din partea aceste comisii speciale texte de lege corecte, în aşa manieră încât în practica judiciară să nu se lovească de unele concepte. Aţi văzut că astăzi s-a discutat foarte mult de procesul echitabil, ca un concept. Eu cred că era de dorit, dar probabil că ideea se continuă şi la discuţiile de mâine, să se clarifice acest concept. Nu se poate trece cu vederea un aspect esenţial în procesele din ţara noastră: se vorbeşte foarte mult de procesul echitabil, însă fără să se stabilească concret unele principii. E adevărat că toţi factorii participanţi la procesul de justiţie se folosesc de acest concept şi fiecare înţelege prin conceptul respectiv anumite principii. Poate că este bine că astăzi s-a reuşit definirea, chiar parţială, a conceptului respectiv, în aşa manieră încât să fie uzitat ulterior în cadrul proceselor penale.

Reporter: - Dumneavoastră reprezentaţi Uniunea Barourilor din România sau aţi venit în nume personal. Vă întreb pentru că au existat discuţii, avocaţii au denunţat lipsa de implicare a UNBR în acest demers de modificare a legilor justiţiei.

Ilie Iordăchescu: - Eu sunt reprezentantul UNBR, stabilit prin comisia permanentă, care reprezintă un organ aparte în cadrul UNBR. Problema este în felul următor: eu am mandat doar pentru modificări în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, nu am avut mandat din partea comisiei pentru amendamente în ceea ce priveşte legea 303 şi legea 304. Din cauza aceasta, noi nu am formulat propuneri scrise, în ipoteza în care consiliul UNBR ca eu sau alte persoane să reprezentăm UNBR şi pe aceste aspecte, bineînţeles că ne conformăm.

Reporter: - Aveţi o opinie despre legea 303, în forma în care a ieşit din comisia specială săptămâna trecută?

Ilie Iordăchescu: - În condiţiile în care nu am formulat propuneri, evident că nu pot să apreciez asupra acestor amendamente, aşa cum au fost formulate în cadrul comisiei speciale şi cum au ieşit din această comisie.

Reporter: - Care credeţi că ar trebui să fie calea de urmat, având în vedere şi intervenţia Departamentului de Stat de săptămâna trecută?

Ilie Iordăchescu: - În mod inevitabil, se va merge mai departe în plen şi, acolo, parlamentarii care au preluat aceste amendamente le vor susţine, urmând ca acea cameră parlamentară să decidă în privinţa amendamentelor folosite în plen.

Reporter: - Este independenţa justiţiei în pericol?

Ilie Iordăchescu: - Nu, nu mi se pare. Chiar, după câte aţi sesizat, au fost foarte multe intervenţii tocmai pe principiul independenţei justiţiei.

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.