Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Islamică riscă să facă implozie - Guvernul Iranian, 'extrem de alarmat' de scăderea popularității moscheilor

twitter
steagul rosu, iran, moschee

Scăderea prezenței în moscheile din Iran este acum "extrem de alarmantă", potrivit unui oficial de rang înalt din guvern.

Ministrul Culturii, Mohammad Mehdi Esmaili, a comentat numărul de moschei active, despre care cifrele de la începutul acestui an au arătat că a scăzut cu o treime, potrivit Iran International.

El a spus: "Astăzi, cifrele și statisticile care circulă în ceea ce privește moscheile active sunt extrem de alarmante. Moscheile active nu sunt doar locuri în care se țin rugăciuni de trei ori pe zi. Se pare că un număr semnificativ de moschei nu au nici măcar această funcție minimă."

Observațiile sale vin într-un moment în care iranienii sunt din ce în ce mai critici față de alinierea regimului la islam, protestele izbucnind din septembrie 2022 în urma morții lui Mahsa Amini, aflată în detenție pentru o infracțiune legată de hijab.

Moschei fără activitate

În februarie, un cleric iranian de rang înalt, Mohammad Abolghassem Doulabi, a dezvăluit că 50.000 din cele 75.000 de moschei din întreaga țară au fost închise din cauza unei scăderi semnificative a prezenței. Doulabi, un intermediar între administrația președintelui Ebrahim Raisi și seminariile din țară, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această scădere și la implicațiile acesteia pentru un stat fondat pe principii islamice.

De asemenea, membru al influentei Adunări a Experților, Doulabi a sugerat că modul în care sunt aplicate practicile islamice în Iran a dus la distanțarea oamenilor de religie. El a evidențiat factori precum "umilirea oamenilor în numele religiei", "falsificarea conceptelor și învățăturilor religioase" și "privarea oamenilor de o viață decentă și crearea sărăciei în numele religiei" ca motive pentru declin.

Ministrul Culturii a făcut apel la mai multe evenimente în moschei în luna august pentru a reaprinde credința și a-i atrage din nou pe iranieni în moschei. Esmaili a declarat: "Majoritatea activităților culturale și artistice ar trebui să aibă loc în moschei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.