Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republicanii americani nu stau la discuţie cu jihadiştii: Îi trimit la Guantanamo

jihadisti

Aspiranţii republicani la Casa Albă Ted Cruz şi Marco Rubio, împreună cu alţi 13 senatori din acelaşi partid au introdus joi o rezoluţie prin care cer ca luptătorii Statului Islamic capturaţi să fie trimişi în închisoarea de la baza navală americană de la Guantanamo, sud-estul Cubei, o iniţiativă ce survine după ce preşedintele Barack Obama a prezentat recent un plan de închidere a controversatului centru de detenţie, transmite Reuters.

Rezoluţia subliniază necesitatea închiderii acestor combatanţi la Guantanamo, în urma unor relatări privind capturarea de către forţele speciale americane a unor lideri ai grupării jihadiste. 'Nu ar trebui să existe nicio confuzie în minţile inamicilor noştri cu privire la faptul că, dacă vor fi capturaţi, vor fi trimişi în centrul de detenţie din golful Guantanamo pentru a fi interogaţi', a declarat Marco Rubio.

Candidaţii republicani la nominalizare Ted Rubio, Marco Cruz, miliardarul Donald Trump şi guvernatorul statului Ohio, John Kasich, se vor confrunta într-o dezbatere joi noapte la Miami. Rezoluţia nu are caracter constrângător, dar scoate în evidenţă opoziţia puternică a Congresului, controlat de republicani, faţă de eforturile preşedintelui Obama de închidere a închisorii de la Guantanamo. La 23 februarie, preşedintele Obama a prezentat marţi un plan de închidere a centrului, proiectul având însă puţine şanse de a fi adoptat de Congres în plin an electoral. Planul a suscitat imediat vii reacţii din tabăra republicană, Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, declarând că 'propunerii îi lipsesc detalii esenţiale cerute de lege, precum costul exact şi locul unui nou centru de detenţie'. 'Nu ne vom risca securitatea naţională pentru o promisiune de campanie', a avertizat Ryan.

Închiderea centrului de detenţie a fost o promisiune de campanie a lui Barack Obama în 2008, însă, după instalarea la Casa Albă, preşedintele s-a împotmolit într-un impas juridic şi politic. Administraţia sa a identificat 13 locuri de pe teritoriul american care ar putea primi prizonierii aflaţi în prezent la Guantanamo, dar nu a comunicat lista lor completă şi nici nu a emis vreo recomandare. Deşi costul total al acestui transfer ar fi semnificativ, între 290 şi 475 milioane de dolari, economiile astfel rezultate s-ar cifra la 65-85 milioane anual, amortizarea cheltuielilor fiind posibilă în 3-5 ani, a calculat executivul. În prezent, la Guantanamo se mai află 91 de deţinuţi - dintr-un total de aproape 800 -, dintre care 35 ar putea fi transferaţi într-un stat terţ în lunile următoare. Dintre deţinuţi, numai în jur de 10 au primit condamnări din partea justiţiei militare ori sunt în aşteptarea unui proces. Khaled Cheikh Mohamed, bănuit că a organizat atentatele de la 11 septembrie 2011, este unul dintre aceştia, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.