Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REROSPECTIVĂ 2016 Bowie, Prince, Cohen - începutul sfârşitului pentru o eră a rockului

Pinterest
rock

De la David Bowie la Leonard Cohen şi Prince, anul 2016 a fost marcat de dispariţia mai multor multor figuri majore din lumea muzicală, semnalând astfel sfârşitul unei ere a cărei influenţă va rămâne însă majoră, notează AFP preluat de agerpres

Aproape până în ultimele clipe, aceste mari nume ale muzicii au continuat să ne propună o muzică de calitate, relevantă pentru epoca din care au făcut parte. 

Legendarul artist britanic David Bowie a murit de cancer în luna ianuarie, la două zile după lansarea ultimului său album cu accente de jazz "Blackstar", în timp ce Leonard Cohen şi-a părăsit fanii la începutul lunii noiembrie, la trei săptămâni după lansarea albumului "You Want it Darker". 

Cât despre Prince, acesta concerta cu mai puţin de o săptămână înainte de moartea sa subită, la sfârşitul lunii aprilie, în urma unei supradoze de analgezice. 

Lumea rockului a pierdut mai mulţi membri ai unei generaţii care au apărut în faţa publicului, la anumite intervale, timp de zeci de ani, uneori începând cu anii '60. 

Aceşti trei giganţi au fost, fiecare în felul său, simboluri ale unei epoci apuse, este de părere Theo Cateforis, profesor de istorie şi cultură muzicală la Syracuse University. 

"Moartea lor ne face sa ne gândim la cum erau carierele din acele vremuri şi la faptul că acest tip de artişti ar putea fi întâlnit tot mai rar în viitor", este de părere universitarul. 

"În aceste ultime două decenii, aceşti muzicieni s-au izolat sau au ales, în orice caz, o carieră solo", a explicat el cu privire la Prince şi la David Bowie. 

"Acest lucru poate părea neobişnuit pentru un artist nou, de la care se aşteaptă să fie accesibil, să aibă un cont de Twitter şi să fie prezent în continuu", în peisajul media, este de părere universitarul. 

În pofida exigenţelor din prezent, Prince şi David Bowie au rămas actuali, graţie capacităţii lor de a-şi schimba constant stilul, de a-şi pune sub semnul întrebării practicile şi de a integra multiple influenţe. 

Pentru Theo Cateforis, artistul actual cel mai apropiat de această concepţie despre viaţă este Kanye West, care nu ezită să îşi extindă colaborările pentru a-şi îmbogăţi muzica. 

Prince, David Bowie şi Leonard Cohen sunt doar capetele de afiş al unei lungi liste de artişti de care ne-am despărţit în 2016. Pe această listă îi regăsim şi pe fondatorul trupei funk şi disco Earth, Wind and Fire, Maurice White, pe chitaristul formaţiei Eagles, Glenn Frey,legenda country Merle Haggard şi pe interpretul cu voce nazală a formaţiei rap A Tribe Called Quest, Malik Taylor, cunoscut sub numele de "Phife Dawg". 

Un alt indiciu al unei schimbări de epocă pentru rock în acest an: artistul folk Bob Dylan (75 de ani) a primit Premiul Nobel pentru literatură. 

Deşi interpretul nu a călătorit în Suedia pentru a-şi primi premiul - care consacră intrarea rockului în cele mai înalte sfere instituţionale - el s-a regăsit printre invitaţii la Desert Tript, un festival organizat în luna octombrie în deşertul californian, care celebrează marile momente ale rock and roll-ului. Aproximativ 150.000 de spectatori, în mare parte trecuţi de prima tinereţe, au venit la festival pentru a-i asculta pe unii dintre cei mai faimoşi septuagenari ai rock-ului printre care Mick Jagger, Paul McCartney, Neil Young, co-fondator-ul Pink Floyd Roger Waters, Roger Daltrey de la The Who, şi Bob Dylan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.