Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Respingerea cererii de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya, primită cu aplauze la Bruxelles

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Kamil Demirkaya

Decizia Curţii de Apel Bucureşti de respingere a cererii autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya, de la publicaţia Zaman România, a fost primită cu aplauze de către participanţii la şedinţa Comitetului de Dialog Social din domeniul audiovizual din cadrul Comisiei Europene, eveniment ce a avut loc vineri, 14 decembrie, la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al MediaSind, după pronunţarea verdictului, delegaţia României, formată din preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass/ Media FAIR MediaSind Leonard Pădureţ şi Cristi Godinac, preşedinte executiv, a adus la cunoştinţa reprezentanţilor Comisiei Europene şi membrilor Comitetului de Dialog Social decizia instanţei de respingere a cererii de extrădare, relatează agerpres.ro.

Acest demers a fost susţinut de Federaţia FAIR-MediaSind împreună cu mai multe organizaţii din mass-media naţionale şi internaţionale, fiind prezentat inclusiv pe platforma Libertăţii de exprimare din cadrul Consiliului Europei.

"Liderii sindicali au prezentat situaţia dialogului social din România, implicarea Federaţiei împreună cu organizaţiile afiliate în negocierea contractelor colective de muncă la nivel de instituţii. În acest sens a fost anunţată negocierea şi semnarea unui nou Contract Colectiv de Muncă în Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, document care conţine standarde europene în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a jurnaliştilor şi care garantează independenţa acestei instituţii publice de presă. Nu în ultimul rând, contractul conţine norme importante care garantează siguranţa locurilor de muncă şi funcţionarea dialogului social", se menţionează în comunicat.

De asemenea, FAIR-MediaSind a negociat sau se află în procedură de negociere a contractelor colective de muncă în mai multe instituţii din ţară, printre care se află Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional Cluj Napoca, Filarmonica de Stat din Sibiu, Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Teatrul German din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat "Paul Constantinescu" din Ploieşti, Filarmonica de Stat Târgu Mureş, Opera Română Craiova şi Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală - INCFC.

În cadrul acestei întâlniri, delegaţia română a informat membrii Comitetului despre implicarea FAIR - MediaSind în soluţionarea conflictului de muncă declanşat la Filarmonica Banatul din Timişoara şi despre încheierea contractului colectiv în această instituţie.

De asemenea, pe ordinea de zi a Comitetului s-au aflat probleme privind securitatea locurilor de muncă, propunerea de directivă a CE privind transparenţa şi predictibilitatea condiţiilor de muncă în Uniunea Europeană, impactul Brexitului asupra sectorului audiovizual, evoluţia dialogului social şi a negocierilor colective în instituţiile din UE, formarea profesională în domeniul audiovizual, sănătatea şi securitatea în muncă şi altele.

La dezbateri au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, ai Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, ai Federaţiei Internaţionale a Actorilor, UNI Media Entertainment end Arts, European Broadcasting Union -EBU şi alţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.