Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Restricţiile care nu există - Cum a dat Guvernul cu var peste 'vidul legislativ'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul Romaniei

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a declarat stare de alertă pe teritoriul României începând de vineri, 15 mai. Decizia a fost posibilă în baza OUG 21/2004 şi a unei ordonanţe de urgenţă adoptate în şedinţa de joi a Guvernului. Însă măsurile restrictive care însoţesc instituirea stării de alertă nu beneficiază de niciun cadru legal şi, cel puţin deocamdată, au valoarea juridică a unor recomandări.

Considerând probabil că majoritatea cetăţenilor nu au cunoştinţele juridice necesare pentru a pune la îndoială anunţurile autorităţilor, membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au recurs la un "bluf": au anunţat ca obligatorii şi unele măsuri de limitare a execiţiului unor drepturi şi libertăţi.

Limitarea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi poate fi făcută, potrivit art. 53 şi art. 115 din Constituţie, doar prin lege. Or legea care reglementează regimul stării de alertă a fost adoptată de Parlament abia miercuri. După două zile, adică vineri, va fi trimisă preşedintelui pentru promulgare, iar după promulgare şi publicare în Monitorul Oficial vor mai trece trei zile până la intrarea în vigoare (art. 78 Constituţie). Astfel, baza legală pentru impunerea unor restricţii cum ar fi restricţiile de circulaţie va exista cel mai devreme luni, 18 mai.

Deşi discutabilă, decizia Guvernului ar putea avea efect asupra mentalului colectiv, ceea ce ar înseamna că, în cele trei zile de normalitate (numite de unii "vid legislativ"), mai puţini români vor alege să se expună riscului de infectare cu noul coronavirus. La fel de adevărat este că măsurile anunţate nu vor putea fi impuse deocamdată, neavând o bază legală.Chiar şi ulterior, pentru că legea aprobată în Parlament nu prevede sancţiuni contravenţionale pentru persoanele fizice, rămâne o necunosuctă modalitate de implementare.

Lista tuturor restricţiilor din starea de alertă poate fi consultată AICI! (.pdf)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.