Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rețeaua care fabrica arme prin imprimare 3D a fost dezmembrată în Franţa şi Belgia. Armmamentul era neînregistrat şi se vindea ieftin / Video

afp
politie franta

Rețeaua care fabrica arme prin imprimare 3D a fost dezmembrată în Franţa şi Belgia. Armmamentul era neînregistrat şi se vindea ieftin / Video

O vastă reţea cu ramificaţii în Franţa şi Belgia producea clandestin arme cu ajutorul imprimantelor 3D pe care apoi le vindea online fără să existe vreo evidenţă a lor, ceea ce îngrijorează autorităţile, relatează AFP, potrivit news.ro.

"Este o premieră în Franţa", care "nu încetează să ne îngrijoreze", a declarat procurorul Nicolas Bessone în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost prezentate trei dintre armele confiscate la sfârşitul lunii ianuarie.

A fost nevoie de un an de investigaţii meticuloase, în timpul cărora anchetatorii s-au infiltrat inclusiv pe grupuri de Telegram, pentru a realiza această captură majoră, la sfârşitul lunii ianuarie, în regiunile Provence-Alpes-Côte d'Azur, Ile-de-France, Grand-Est, Midi-Pyrénées şi în Belgia.

Ancheta a fost condusă de divizia cibernetică a jandarmeriei naţionale franceze şi s-a încheiat cu un desant a 300 de jandarmi, inclusiv membri ai unităţii de elită GIGN, care au arestat 14 persoane, au recuperat opt imprimante 3D pentru arme, şapte arme 3D complete şi 24 de arme convenţionale. Armele erau nedeclarate şi au fost confiscate în principal de la colecţionari.

În fruntea reţelei se afla un bărbat de 26 de ani din Roquebrune-sur-Argens (Var), care fusese deja condamnat pentru o infracţiune legată de droguri. Întrucât s-a mutat între timp în Belgia, a fost emis un mandat internaţional de arestare pentru ca acesta să fie predat autorităţilor franceze.

"El împărtăşea o mentalitate libertariană" şi făcea parte din "mişcarea pro-americană de înarmare", al cărei scop este de a "distribui arme cât mai multor persoane pentru a se proteja de stat, pe care îl consideră totalitar şi opresiv", a explicat colonelul Hervé Pétry, şeful unităţii naţionale de combatere a criminalităţii informatice din Franţa.

În total, şase persoane au fost plasate în arest preventiv, în timp ce alte cinci se află sub control judiciar, dintre care una este ţinută la domiciliu cu o brăţară electronică. Toţi au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, iar unii dintre ei au antecedente penale. Unii au fost implicaţi în fabricarea armelor, în timp ce alţii au acţionat ca intermediari şi le-au revândut.

Cumpărătorii - colecţionari sau persoane implicate în traficul de droguri - au fost de asemenea arestaţi.

ARME DE BUNĂ CALITATE, NEDETECTABILE

Pentru a evita controalele, piesele fabricate cu ajutorul unei imprimante 3D erau trimise una câte una cumpărătorului.

"Acest lucru este în continuare interzis de lege, cu pedepse de până la şase ani de închisoare", a reamintit procurorul Bessone. "Criminalitatea se adaptează la noile tehnici", a recunoscut el.

Printre armele confiscate se numără aşa-numita FGC-9 (Fuck Gun Control), cu caracteristici similare mitralierelor. Folosind cartuşe tradiţionale de 9 mm, calibrul de armă de mână cel mai utilizat în lume, acestea puteau fi fabricate la domiciliul persoanei cu ajutorul unei imprimante 3D "cumpărate cu 150 de euro", urmând un ghid uşor de găsit pe darkweb.

Aceste arme, de calitate "bună spre foarte bună", nemarcate şi, prin urmare, nedetectabile, sunt "apropiate în proporţie de 95 la sută de modelul original", a declarat colonelul Pétry. Ele puteau fi apoi revândute cu un preţ cuprins între 1.000 şi 1.500 de euro, "mai ieftin decât un Kalaşnikov", potrivit procurorului.

O armă de tip FGC-9 a fost folosită în iunie anul trecut într-o tentativă eşuată de asasinat. Două persoane aflate pe o motocicletă furată au tras asupra unor persoane adunate în faţa unui magazin din centrul Marsiliei. Arma a fost recuperată ulterior, iar doi suspecţi au fost arestaţi, care au fost identificaţi cu ajutorul ADN-ului lor.

În 2019, un atacator din Halle, Germania, a folosit o armă 3D concepută de el însuşi în atacul său asupra unei sinagogi şi a unui restaurant turcesc, soldat cu doi morţi.

În 2022, Rajan Basra, cercetător la Centrul internaţional pentru studiul radicalizării de la King's College din Londra, a declarat pentru AFP că majoritatea utilizatorilor acestui tip de arme sunt colecţionari sau "ideologi" motivaţi, "supravieţuitori" sau persoane care vor să concureze cu autorităţile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.