Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retrospectiva 2015: Mari plagiatori

plagiatul (1)

plagiatul (1)Gabriel Oprea și Petre Tobă sunt două persoane cunoscute, care au ocupat sau ocupă funcții importante în statul român, iar în 2015 au fost acuzați de plagiat. O nouă modă pare să fie aceea de a avea un doctorat, dacă vrei să devii un om important în stat. Asemeni celor mai mulți miliardari, care au povești care mai de care mai încurcate despre cum au făcut primul milion, nici doctoratele demnitarilor mai sus precizați nu au parte de prea multe explicații plauzibile.

Ministrul de Interne din guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, este ultimul demnitar acuzat de plagiat. Emilia Șercan scrie despre 250 de pagini din teza lui Petre Tobă, copiate ad litteram din alte lucrări de specialitate. Contactat pentru un punct de vedere în acest sens de către cei de la Press One, Petre Tobă răspunde la întrebare pe sistemul unde dai și unde crapă:

„Ce pot să vă garantez este că am lucrat la teza de doctorat cu bună-credință, că am făcut o lucrare aplicată și că am avut șansa să pun în practică ceea ce am studiat acolo în cel de-al doilea mandat de inspector general al Poliției Române.”

Întrebat despre paginile copiate, ministrul de Interne ne liniștește, garantându-ne că lucrarea este scrisă cu foarte multă bună credință. Cineva să îi transmită că nu de rea credință îl acuză oamenii, ci de plagiat!

Next level-ul în materie de plagiat este asigurat în mod categoric de Gabriel Oprea. Din plagiator se transformă în cadru didactic plagiator și chiar în profesor coordonator plagiator. Șeful Comisiei de Etică a Universității București atrage atenția răposatului Consiliu Național de Etică, organism care l-a „achitat” pe Oprea, că generalul a copiat în teza sa cuvânt cu cuvânt, 19 pagini din alte lucrări științifice. Pentru că nu i-a ajuns să fie el doctor, a trebuit să-i mai inițieze și pe alții în acest business. Astfel, după cum scrie Hotnews, nu mai puțin de șase persoane sunt suspectate că au plagiat în lucrările lor de doctorat. Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, avocata lui Victor Ponta, Loredana Radu, prim-adjunctul procurorului general al României, Bogdan Licu, secretara lui Gabriel Oprea,  Adela Loredana Popescu, adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției Române, Dumitru Pârvu și fostul ministru al Apărării, Mihai Stănișoară, nu au în comun doar suspiciunile de plagiat care plutesc asupra lor, ci împart și același coordonator al tezelor, nimeni altul decât Gabriel Oprea.

Și fostul premier Victor Ponta este acuzat de plagiat. Ce e drept, acuzațiile asupra lui planează de mai multă vreme, dar asta nu l-a împiedicat să își vadă mai departe de treburi. În luna ianuarie 2015, Victor Ponta anunța că renunță la titlul de doctor, dar de la declarație până la faptă mai este cale lungă.

Drept urmare, PoliticScan a demarat recent o campanie prin care i-a cerut noului ministru al Educației, Adrian Curaj, să îi retragă titlul de doctor.

Citește și:

Victor Ponta are și în prezent titlul de doctor, iar Adrian Curaj a anunțat că revocă Consiliul Național de Etică, motivul fiind „recăpătarea încrederii în ce se întâmplă în zona de doctorate în România”. Problema este departe de a fi rezolvată, nu doar în cazul fostului premier, ci în cazul tuturor personajelor care au fost acuzate de plagiat. Într-o încercare timidă de a profesionaliza politica PSD și PNL, de exemplu, au introdus în codurile de etică și integritate referiri la plagiat.

2015 ne demonstrează că acuzațiile de plagiat nu reprezintă o piatră de moară pentru cei în cauză, ci doar un mic impediment peste care s-a putut trece fără prea mari probleme. Prea puțini au fost cei care s-au revoltat și au considerat că e cazul ca cei care sunt suspectați de așa ceva ar trebui să demisioneze.

Sursa foto: constantindumitru.wordpress.com

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.