Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campanie PoliticScan: Ministrul Curaj, acuzat de blat cu plagiatorii

curaj

Jurnalista Emilia Șercan, care a dezvăluit plagiatul în cazul doctoratelor fostului vicepremier Gabriel Oprea și a actualului ministru de Interne Petre Tobă, îl acuză pe ministrul Educației, Adrian Curaj, de „blat mizerabil” cu „clica plagiatorilor din România”, după ce acesta a dezvăluit într-un interviu pentru Hotnews că responsabilitatea rezolvării acuzațiilor de plagiat va aparține exclusiv universităților.

„Am citit interviul pe care ministrul Educației Adrian Curaj l-a dat pentru Hotnews pe chestiunea plagiatelor și trag o singură concluzie: ministrul Adrian Curaj face un blat mizerabil cu Gabriel Oprea și toată clica plagiatorilor din România, iar chestiunea plagiatelor în Romania nu se va rezolva în veci”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

Potrivit jurnalistei, plasarea exclusivă a responsabilității în curtea universităților este cea mai proastă variantă pe care Adrian Curaj o putea alege pentru „soluționarea” plagiatelor.

„Asta este decizie cu DEDICAȚIE în special pentru universitățile din sistemul de apărare, acolo unde putregaiul intelectual și moral este uriaș - Academia Națională de Apărare „Carol I”, Academia de Poliție și Academia Nationala de Informații a SRI. Și nu trebuie uitate nici universitățile private sau cele de prin Reșița, Tg. Jiu, Pitești sau mai știu eu de pe unde, care îmi închipui de câtă transparență și corectitudine vor da dovadă în rezolvarea suspiciunilor de plagiat. CNATDCU ar fi trebui să rămână ca organism de verificare, ca filtru suplimentar, sau, de ce nu, ar fi trebuit înființat un organism cu atribuții doar pe această chestiune - care să aibă activitate doar atunci când există sesizări, cu o componență de necontestat, care să funcționeze, eventual, sub egida Academiei Române”, a mai scris Emilia Șercan.

Reacția ei vine după ce ministrul Educației, Adrian Curaj, a explicat într-un interviu pe Hotnews care va fi noua procedură în ceea ce privește suspiciunile de plagiat în cazul tezelor de doctorat. Potrivit ministrului, responsabilitatea va aparține exclusiv universităților, care vor avea la dispoziție și două softuri anti-plagiat. Apoi, înainte de acordarea titlului de doctor, universitățile vor trimite un dosar către CNATDCU, instituție care va face verificări doar în ceea ce privește procedura, nu și pe fond, respectiv va verifica dacă există un raport de similitudini, precu, și CV-urile membrilor din comisia de doctorat.

„Deci CNATDCU va primi acest pachet și se va putea uita: ați respectat procedural pașii? Da! Dacă are o mică bănuială, se poate uita de exemplu la ce înseamnă profilul știintific al celor care au fost în comisie. Dar se uită pe calitatea procesului, nu se uită pe teză. (...) Decizia CNATDCU va fi o recomandare ministrului să anunțe universitatea că poate să emită diploma. Deci nu ministrul va acorda diploma, ci universitatea va acorda diploma”, a spus Curaj, precizând că tot universitatea va fi și cea care, în cazul unui plagiat, va putea retrage diploma de doctor.

Șeful Educației a mai spus că în cazul în care CNATDCU constată că nu s-a îndeplinir corect procedura, va recomanda ministrului să anunțe universitatea să nu acorde diploma până în momentul în care se fac corecturile care se impun.În cazul în care apar contestații într-o astfel de situație, ele vor ajunge în prima fază la universitate, iar într-o a doua fază există posibilitatea ca CNATDCU să apeleze la specialiști români și străini pentru expertiză. Întrebat ce se întâmplă dacă o universitate nu analizează nicio suspiciune de plagiat care îi vine sau minte în verdictul pe care îl da, pentru a-și acoperi profesorii și membrii universității, Adrian Curaj a răspuns:

„Dar cum ar putea sa minta intr-un astfel de proces transparent? Doar imi pun intrebarea acum, desi ruland un astfel de mecanism… Noi vom pune la dispozitie soft antiplagiat, doua instrumente.”.

În privința plagiatului din teza de doctorat al fostului prim-ministru Victor Ponta, ministrul Educației a spus că decizia aparține Universității din București. Cu privire la dezvăluirile Emiliei Șercan referitoare la faptul că fostul vicepremier Gabriel Oprea a ajuns ilegal profesor și conducător de doctorate, oficialul a afirmat că nu el trebuie să sesizeze CNATDCU cu privire la acest lucru:

„De ce trebuie să sesizez eu? Evoluția didactică, academică este asociată unei universități, se întâmplă la universitate, confirmările se fac la CNATDCU. Există lege în România.”.

Replica jurnalistei Emilia Șercan nu a întârziat să apară:

„Adrian Curaj se întreabă mirat în interviu de ce ar trebui el să sesiseze CNATDCU cu privire la faptul că Gabriel Oprea a devenit ilegal profesor și conducător de doctorate. (...) Asta este declarația ȘOCANTĂ a lui Adrian Curaj. Domnule ministru, dați-mi voie să vă spun eu, care nu am zeci de specialiști și juriști cu care lucrez: potrivit Ordinului nr. 3759 din 9 februarie 2011, articolul 3, litera „g”, CNATDCU verifică, LA SOLICITAREA Ministerului Educației sau din proprie inițiativă, modul de desfășurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice și de cercetare din universități!! Domnule Curaj, șeful ministerului sunteți dumneavoastră!”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.