Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniunea miniștrilor comerțului UE de la București: comisarul european Cecilia Malmström în dialog cu românii obișnuiți

Ministerul pentru IMM
sdf

Reuniunea informală a  miniștrilor comerțului din UE, primul eveniment important organizat la București de când România a preluat mandatul de președinte al Consiliului UE, a luat sfârșit. Întâlnirea de două zile, al cărei amfitrion a fost ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat Ștefan Radu Oprea, a avut ca scop procesul de modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului și relațiile comerciale UE – SUA.

Vezi și: Dăncilă, precizări după întâlnirea cu Timmermans la Congresul PES: 'Nu m-a evitat deloc. Am fost primită cu căldură'

Dincolo de sesiunea oficială, pentru mnistrul Ștefan Radu Oprea, reuniunea a fost un bun prilej pentru fructuoase întâlni cu oficiali care lucrează în ministere ale comerțului din UE, fixând cooordonate pentruu colaborări viitoare sau întărind proiecte comerciale deja rodate.

În acest sens, oficialul român s-a întâlnit cu secretarul spaniol de stat pentru comerț Xiana Margarida Méndez Bértolo, cu care a discutat despre Memorandumul de Înțelegere între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Institutul Spaniol pentru Comerț Exterior şi Investiţii, care va fi semnat curând, pe 13 martie 2019 – dată la care va fi organizat, la Madrid, și Forumul economic România - Spania.

Ministrul Oprea s-a întâlnit și cu șeful delegației Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, George Hollingbery, secretar de stat pentru politici comerciale.

Marea Britanie a susținut aderarea Românniei la OCDE, fapt pentru care Ștefan Radu Oprea a mulțumit părții britnice. El a mai propus, în cadrul unui Parteneriat Strategic, organizarea de forumuri economice bilaterale cu frecvență anuală, pentru identificarea unor oportunități economice comune.

O altă întrevedere bilaterală a avut loc cu Jean-Baptiste Lemoyne, secretar de stat în Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței.

Cei doi demnitari au evaluat superlativ atât importanța comercială a Parteneriatului strategic dintre cele două țări, precum și proiectul economic și cultural „Sezonul România-Franța” – ce va cuprinde peste 500 de evenimente.

În ce privește reuniunea comună a miniștrilor comerțului din  UE, participanții s-au pus de acord cu privire la necesitatea rezolvării crizei Organului de Apel din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

Relațiile comerciale UE-SUA au reprezentat celălalt subiect de pe agenda reuniunii. Cu privire la acest aspect, Ștefan Radu Oprea a declarat: ”Președinția României la Consiliul UE a depus eforturi importante pentru soluționarea tuturor preocupărilor statelor membre și a ajuns la un compromis, la nivel tehnic, cu privire la ambele directive de negocieri. Din acest moment, adoptarea mandatelor rămâne exclusiv o decizie la nivel politic, pe care Președinția română urmărește să o obțină cât mai curând posibil”.

După încheierea reuniunii, ministrul Oprea și comisarul european pentru comerț Cecilia Malmström au susținut o conferință de presă.

De asemenea, cei doi demnitari au luat parte, la BCU, și la o întâlnire cu oameni obișnuiți, o sesiune de  „Dialog cu cetățenii”, în  care s-a discutat despre politica comercială a UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.