Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniunea ONU pe tema impunerii unui embargo asupra armamentului Myanmarului a fost amânată pe termen nedeterminat

news.ro
ONU Consiliu drepturile omului

O reuniune a Adunării Generale a ONU, prevăzută marţi, în vederea supunerii la vot a unei rezoluţii cu caracter neconstrângător privind o ”suspendare imediată” a oricărui transfer de armament Myanmarului a fost ”amânată sine die”, din cauza lipsei unei susţineri suficiente, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

Autorii proiectului rezoluţiei ”nu deţin susţinerea pe care mizau” în vederea unei adoptări cu o largă majoritate în Adunarea Generală a ONU, din care fac parte 193 de ţări, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un diplomat, potrivit news.ro.

Ei vor ”mai mult timp pentru a negocia cu ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est)”, a declarat AFP, tot sub protecţia anonimatului, altă sursă diplomatică.

Textul provine dintr-o iniţiativă a Liechtensteinului, susţinută de către Uniunea Europeană (UE), Regatul Unit şi Statele Unite.

În total, 48 de ţări din Europa,, America şi Africa, însă un singur reprezentat din Asia - Coreea de Sud - susţin acest proiect.

Proiectul rezoluţiei a fost negociat timp de mai multe săptămâni, cu scopul de a obţine o susţinere a statelor membre ASEAN, potrivit unor diplomaţi.

Textul - neconstrângător juridic spre deosebire de rezoluţii ale Consiliului de Securitate, dar puternic politic - prevede ”o suspendare imediată a furnizării, vânzării sau transferului direct şi indirect a oricărir arme, muniţie şi alte echipamente militare Myanmarului”.

În text li se cere autorităţilor militare birmane, care au preluat puterea la 1 februarie printr-o lovitură de stat, ”să pună capăt stării de urgenţă” şi ”să înceteze imediat orice violenţe împotriva unor manifestanţi paşnici”.

Militarilor birmanezi li se cere de asemenea ”să(-i) elibereze imediat şi necondiţionat” pe preşedintele Win Myint şi pe conducătoarea civilă Aung San Suu Kyi şi toate persoanele deţinute arbitrar.

În proiect, Myanmarului i se cere ”să pună aplicare neîntârziat” planul în vederea unei reveniri la democraţie elaborat de ASEAN, ”să faciliteze de îndată o vizită a emisarului ONU”, a cărui intrarea în ţară a fost interzisă până în prezent, şi să permită ”un acces umanitar sigur şi neîngrădit”.

Armata birmană a pus capăt, printr-o lovitură de stat, la 1 februarie, unei paranteze democratice de zece ani în Myanmar.

Ea reprină în sânge, de atunci, manifestaţii aproape zilnice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.