Președintele a criticat dur articolul care se referă la desemnarea primului ministru, iar parlamentarii i-au dat replica lui Traian Băsescu.
”Preşedintele României desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic sau alianţa politică ce a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare. În cazul în care există mai multe formaţiuni politice care au participat la alegeri și care au obţinut acelaşi număr de mandate, Preşedintele României desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic sau alianţa politică, ce a obţinut cel mai mare număr de voturi”, se arată în noua formă a textului de Constituție, care prevăd desemnarea primului ministru.
Comisia de revizuire a Constituției a făcut o serie de modificări și la capitolul inițierea referendumului. ”Preşedintele României sau cel puţin 250.000 de cetăţeni cu drept de vot pot cere poporului să-şi exprime voinţa, prin referendum, cu privire la probleme de interes naţional, cu excepţia celor referitoare la revizuirea Constituţiei”, se arată în articolul care prevede organizarea referendumului.
Din acest articol s-a scos prevederea care a iscat discuții în spațiul public: ”Iniţierea referendumului se aprobă de Parlament, prin hotărâre, cu votul majorităţii membrilor săi”.
Parlamentarii au efectuat o serie de modificări și la articolul care prevede dizolvarea Parlamentului. Prin aceste modificări se încearcă simplificarea procedurii prin care se dizolvă Parlamentul. Spre exemplu, în cazul în care un referendum de demitere a președintelui nu este validat de votul populației, Parlamentul se dizolvă de la sine în 45 de zile.
Tot în acest sens au fost adoptate alte 2 puncte care prevăd dizolvarea Parlamentului.
”După consultarea președinților celor două Camere și a președinților partidelor, a formațiunilor sau a alianţelor politice parlamentare, Președintele României dizolvă Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 30 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a trei solicitări de învestitură.
Preşedintele dizolvă Parlamentul și dacă o hotărâre în acest sens este adoptată cu votul a două treimi dintre membrii fiecărei Camere”, se arată în noul text al Constituției revizuite.
În Comisie s-a dezbătut intens și tema faptelor pentru care poate fi condamnat președintele. Mai mulți parlamentari au propus ca președintele să poată fi judecat, chiar și în timpul mandatului, pentru fapte cum ar fi: crima, furtul sau alte infracțiuni grave. În ciuda faptului că logica acestora a fost recunoscută de toți membri Comisiei, în cele din urmă s-a optat pentru varianta actuală, cea în care președintele poate fi judecat doar pentru Înaltă trădare.