Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltă în toată țara împotriva lui Alexandru Rafila: bolnavii de cancer ies în strada și dau în judecată MS, după ultima decizie luată de Rafila

Acțiuni fără precedent în România! Bolnavii de cancer se văd nevoiți să iasă în stradă, după ultima decizie luată de Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, și vor acționa în instanță instituția pe care acesta o conduce, pentru „nerespectarea legii”.

Motivul? Ultimul anunț făcut de ministerul Sănătății de miercuri, care a anunțat că lansează un plan nou de combatere a cancerului, în contextul în care au trecut 7 luni de când Planul de Combatere a Cancerului a fost aprobat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis, iar bolnavii de cancer așteaptă în aceste momente acțiuni concrete, care să-i ajute în greutățile pe care le au.

Ce făcut Rafila?

Planul deja aprobat prin lege în Parlament și promulgat de președinte ar fi trebuit să intre în vigoare la data de 1 iulie. În decembrie anul trecut, după promulgare, la nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit un grup de lucru ce urma să elaboreze normele de aplicare ale Planului Național de Combatere a Cancerului. Normele ar fi trebuit să fie gata în 6 luni, iar Planul să intre în aplicare de la 1 iulie. Numai că Rafila a anunțat că planul nu e bun și se lucrează la altul.

Ce i se reproșează

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer - cea mai mare asociație ce reprezintă bolnavii de cancer din România – a declarat pentru HotNews.ro că „nu mai avem ce discuta cu domnul Rafila, pentru că a demonstrat, dacă mai trebuia demonstrat, că este un om care nu se gândește la pacienți, ci orgoliile dumnealui sunt mai importante”.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer va avea chiar în acest weekend o conferință în care va hotărî un calendar de proteste după decizia Ministerului Sănătății de a amâna intrarea în vigoare a Planului de Cancer.

„Noi avem o lege votată de tot Parlamentul care trebuie apărată. Ministrul Rafila o mai întârzie o jumătate de an. Cine răspunde pentru morții din acest timp?”, se întreabă Cezar Irimia.

„Chiar nu acceptăm inepțiile și orgoliile domnului ministru. Același grup de lucru care a lucrat acum la noul Plan de cancer al domnului ministru a lucrat și în Parlament, la Planul deja adoptat. Despre ce vorbim? Înseamnă că mă îndoiesc de profesionalismul lor, adică o dată spun la stânga, o dată spun la dreapta. Nu avem de gând să îi facem nicio concesie domnului ministru”, declară președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, pentru HotNews.ro.

„La 1 iulie, când se încheie cele 180 de zile în care normele de aplicare pentru Planul de cancer adoptat de Parlament ar fi trebuit să fie gata (n.r.: Planul ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 iulie) acționăm Ministerul Sănătății în instanță pentru nerespectarea legii și vom ieși cu proteste în stradă. Pe noi nu ne interesează gogorițele domnului ministru și nu poți să vii cu o lege la lege deja promulgată. Este de noaptea minții”, încheie Cezar Irimia.

Argumentul lui Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri despre noua formă a Planului de Cancer că a fost complet restructurată pentru că foarte multe din lucrurile prevăzute acolo nu erau aplicabile şi atunci au apelat la cei mai buni specialişti din domeniul oncologiei. El a arătat că noul plan are şapte obiective generale, specifice, pentru că în planul vechi, măsurile propuse nu aveau legătură cu obiectivele şi atunci făceau o normă care nu ducea la atingerea obiectivului, potrivit news.ro.

”Această nouă formă a Planului de Cancer a fost complet restructurată, am început din decembrie 2022 să evaluăm forma care a fost publicată în Monitorul Oficial şi aprobată de Parlamentul României. Din păcate, foarte multe din lucrurile prevăzute acolo nu sunt aplicabile şi nu au nicio legătură cu prevenirea sau cu diagnosticul şi tratamentul cancerului şi atunci am apelat la cei mai buni specialişti din domeniul oncologiei”, a spus ministrul Sănătăţii, el precizând că un grup de 40 de oameni în total a reuşit ca în patru luni de zile să dea o nouă structură şi o nouă faţă noului Plan de Combatere a Cancerului.

Ministrul Alexandru Rafila a declarat că va căuta sprijinul politic pentru că avem nevoie de acest plan şi se lucrează şi la norme.

”O să constataţi şi în noua formă a Contractului cadru că accesul la servicii începând cu cele de prevenţie, la medicul de familie, cele de diagnostic, cele de tratament (..) accesul la medicina personalizată sunt prevăzute în noua formă a contractului cadru. El a mai spus că pentru multe investigaţii se elimină acele limite, bariere care făceau ca investigaţiile să se facă târziu. Rafila a mai arătat că noul plan are şapte obiective generale, specifice, pentru că în planul vechi, măsurile propuse nu aveau legătură cu obiectivele şi atunci făceau o normă care nu ducea la atingerea obiectivului.

”De exemplu, prevenţia cancerului era condiţionată de înfiinţarea unor departamente de sănătate publică la toate spitalele din România, indiferent de profil. Nu ştiu în ce măsură înfiinţarea unui departament de sănătate publică la un spital de psihiatrie, de exemplu, previne cancerul”, a explicat ministrul, arătând că nu a discutat cu niciunul din cei care au elaborat planul anterior, pentru că au refuzat dialogul.

Ministrul a mai afirmat că Planul poate fi adoptat fie prin Ordonanţă fie prin Parlament. ”O să încercăm să găsim calea, există şi o coaliţie în momentul de faţă care are datoria, dincolo de diverse asumări de natură politică, are datoria faţă de pacienţii cu cancer ca acest plan să devină viabil”, a spus el.

Ministrul a mai spus că diferenţa mare faţă de fostul plan este legată de finanţare. ”Acolo erau confuzii mari legate de finanţare, nu erau precizate sursele de finanţare iar anumite lucruri lipseau, de exemplu prevenţia în cancer trebuia să reprezinte 20% din programele ministerului. Eu cred cp ai nevoie de o sumă, nu de un procent, trebuie să fim serioşi şi să ştim despre ce vorbim când vorbim de prevenţia în cancer”, a arătat el.

Ministerul Sănătăţii a anunţat specialiştii din comisia multidisciplinară de Oncologie au lucrat în paralel, împreună cu funcţionari din cadrul MS şi CNAS, la elaborarea normelor pentru a îmbunătăţi accesul pacienţilor la servicii medicale preventive, de diagnostic şi tratament. Comisia a stabilit obiectivele generale ale noului Plan Naţional de Control al Cancerului şi măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestora:

1. Dezvoltarea unui sistem integrat de informaţii de sănătate în oncologie pentru prevenirea şi îngrijirea cancerului bazate pe evidenţe şi creşterea capacităţii de cercetare

2. Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil

3. Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului

4. Asigurarea accesului egal şi echitabil la diagnostic si îngrijire de calitate înaltă

5. Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer, a supravieţuitorilor de cancer şi a familiilor şi persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer

6. Dezvoltarea cercetării în oncologie

7. Asigurarea şi dezvoltarea resurselor umane în oncologie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.