DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Revoltă în jurul Casei Regale. Zeci de personalităţi semnează o petiţie

casa regala

Zeci de personalităţi, printre care Doina Cornea, acad. Alexandru Zub, jurnalista Marilena Rotaru şi istoricul Marius Oprea, semnează o petiţie împotriva proiectului de lege care ar face din Casa Regală o instituţie publică în interiorul regimului republican.

Textul petiţiei critică dur PSD, ca principal partid care a susţinut iniţiativa, şi solicită Casei Regală să se ţină departe de "acest dar otrăvit". Potrivit semnatarilor, "scenariul pus la cale de principala forță politică din țară, prin care aceasta se revendică încă o dată drept o formațiune politică neocomunistă este menit să anihileze pentru todeauna Monarhia și jertfa tuturor celor care și-au sfârșit zilele pentru Țară și Rege."

Vezi şi: Veşti proaste pentru monarhişti: 'Asistăm la sfârşitul monarhiei. Se formează a treia republică'

Textul petiţiei:

Din respect pentru poporul român, a cărui voinţă a fost călcată în picioare în decembrie 1947 la simulacrul prin care a fost abolită Monarhia şi Constituţia din 1923 de către o adunare (ne)reprezentativă și din respect pentru Majestatea Sa Regele Mihai, considerăm că a sosit momentul unei clarificări care să repună în drepturi adevărul. În lipsa unor asemenea acţiuni orice încercare de introducere a unor jumătăţi de măsură este strict politicianistă, cu un substrat perfid preelectoral  şi trebuie taxată ca atare.

Iată de ce ne manifestăm deschis îngrijorarea față de acțiunea Partidului Social Democrat, moștenitor direct al fostului partid comunist, autorul înlăturării prin teroare și forță a Monarhiei din România, de a da o nouă lovitură Coroanei, asimilând-o unei instituții republicane. Tentativa actuală a partidului, al cărui președinte de onoare este Ion Iliescu, se înscrie în continuarea acelorași demersuri aplicate din 1990 Regelui Mihai, când a fost, nu o dată, împiedicat să revină în Țară, prin acțiuni de sorginte sovietică.         ”Astăzi, o colaborare cu regimul instalat la putere, spunea Regele Mihai într-o convorbire cu Philippe Viguié Desplaces,  mi se pare nerealistă. Totul ne desparte. Mentalitățile noastre, viziunea pe care o avem despre țara noastră și despre viitorul ei sunt diametral opuse. (…) Monarhia constituțională a fost suprimată în 1947, de către o putere străină și agenții locali ai acesteia, fără ca poporul să-și poată spune cuvântul. A accepta această abolire ca un fapt împlinit, înseamnă a conferi legitimitate întregii perioade comuniste, fiecăruia dintre actele sale. Comunismul nu are nici un fel de legitimitate în România și, în consecință, aplicarea forțată a abdicării mele din 1947 este nulă și neavenită.”

Vezi şi: Scrisoare deschisă pentru Principesa Margareta: 'Aceasta, Alteța Voastră Regală, nu se poate!'

Ce alt argument mai solid pentru demonstrarea faptului că instituționalizarea Casei Regale înseamnă legitimarea abdicării forțate și ilegale a Regelui Mihai la 30 decembrie 1947?!

Dacă Partidul Social Democrat s-ar fi delimitat de trecutul său întunecat, și-ar fi dorit să-și exprime respectul și prețuirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai, n-ar fi trebuit decât să restabilească normalitatea, cinstea și moralitatea: adică să pledeze pentru restaurarea monarhiei. Bunele intenții  față de Monarhie, ale PSD-ului și ale oricărui alt partid politic pot fi probate prin trei gesturi prealabile, teste ale unei bune credinţe faţă de Insituţia Monarhică şi faţă de poporul român:

1)    Declararea zilei de 10 Mai ca zi națională și sărbătoare a independenței cu zi liberă.

2)    Revenirea la drapelul național cu stema în forma votată de parlament în 1922

3)    Revizuirea Constituției cu eliminarea aliniatului 3 din art. 152 (forma republicană nu poate fi revizuită).

Cine s-a opus vreme de 25 de ani acestor gesturi firești?  În primul rând, PSD-ul.

Singurul act de referință la reglementările din Statutul Casei Regale, susținut și evocat de nenumărate ori de Regele Mihai, este Constituția din 1923. Numai Parlamentul transformat în Adunare Constituantă poate, împreună cu Casa Regală, să aprobe acest statut, după acceptarea amendamentelor ce se impun în textul Constituției monarhice. Altfel, atâta vreme cât România este republică, Statutul Casei Regale, cu modificările Regelui Mihai (din 2007 și  august 2015) este funcțional doar în interiorul Familiei Regale.

Vezi şi: Scandal cu proiectul de lege pentru Casa Regală: 'Se distorsionează adevărul'

Monarhia nu a fost niciodată abolită în România prin voința liber exprimată a poporului. Acum, prin formule juridico-administrative, care nu sunt decât expresia mascată a unei tranzacții de cumpărare, asistăm la încercarea principalului partid politic din România de a compromite nu doar Statutul Coroanei, ci toată jertfa Regelui Mihai în anii exilului, ca și a poporului român, care nu a iubit niciodată comunismul. Întregul neam românesc a rămas, prin coloana sa vertebrală reprezentată de cei care au avut curajul să i se opună cu prețul vieții și al celor două milioane de destine frânte în închisori, lagăre și deportări sau exilați la marginea societății, dar și prin toată ființa sa - străin de regimul de ocupație sovieto -comunist. Românii nu și-au părăsit nici în acei ani de teroare credința în Dumnezeu și Rege. Monarhia a unit. Republica a dezbinat și a terorizat, iar în zilele noastre se dovedeşte incapabilă de a reintroduce normalitatea în ţară (legi stabile şi planuri pe termen lung, care să fie respectate indiferent de culoarea politică a guvernanţilor)

Avem speranța că, după o adâncă și dreaptă cumpănire, în respectul față de înaintași și față de deviza Casei Regale, Nihil sine Deo, Alteța Sa Regală, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, va ține departe acest dar otrăvit. Scenariul pus la cale de principala forță politică din țară, prin care aceasta se revendică încă o dată drept o formațiune politică neocomunistă este menit să anihileze pentru todeauna Monarhia și jertfa tuturor celor care și-au sfârșit zilele pentru Țară și Rege.

Contribuția Monarhiei la clădirea României moderne, democratice și prospere, valoarea sa de patrimoniu istoric și spiritual, nu poate fi anulată printr-un gest care este deopotrivă  o tentativă de subminare a prestigiului Coroanei și de aservire a Casei Regale.

Vezi şi: Monarhiştii români, apel către politicieni: Ce se va întâmpla cu statutul Casei Regale

Solicităm Președintelui României, Guvernului, și, nu numai  PSD-ului, ci și tuturor partidelor politice implicate în această "instituţionalizare republicană" a Casei Regale, și tuturor instituțiilor statului să păstreze limitele decenței și respectului pentru ceea ce a însemnat și înseamnă Regele Mihai și Coroana României și să înceteze demersurile anunțate public.

Singura schimbare de care are nevoie acum România este revenirea, pe calea cea mai dreaptă, la monarhia constituțională. Trăiască Regele!

Semnează:

Doina Cornea

Acad. Alexandru Zub

Prof. Dr. Nicolae Constantinescu

Prof. Dr. Nicolae Șerban Tanașoca

George Tzipoia, artist plastic

Victoria Tzipoia, arhitectă

Leontin Iuhas, inginer

Lect. Univ. dr. Viorel Burlacu - Academia de Teatru,Muzică si Arte Plastice -Chișinău

Mișcarea pentru Regat și Coroană

Alba: Radu Mircea Urcan, Cristian Gruița

Bacău: Christian Em. de Hillerin

București: Marilena Rotaru, Marius Oprea, Antonie Popescu

Brașov: Petre Mitrea, Horia Țigănuș

Dâmbovița: Ciprian Preduț, Larisa Alexandrescu, Gabriel Virgil Păun

Dolj: Ovidiu Bunea, Cosmin Ostroveanu

Galați: Ioan Furtună

Mehedinți:  Emil Raevschi

Olt: Ioan Paul Popescu

Vâlcea: Mihai Moldoveanu,  Alin Pavelescu

Clubul Monarhiștilor Români din Uniunea Europeană

Președinte dr. Dan Marinca

sucursala Cluj - Vasile Moraru

sucursala Bihor - Dan Nica

sucursala Sătmar -Ivan Szilard Csatlos

sucursala Sălaj - Beldi Paul Ladislau

sucursala Alba- Popa Alin

sucursala Harghita - Mitrofan Letitia

sucursala Brașov - Sorin Capotă

sucursala Vrancea - Dan Necoară

sucursala Iași - Angela Roșcan sucursala

Bacău - Pătrașcu Dănut

sucursala Tulcea - Dr. Călin Manta

sucursala Constanța - Ing. Cristian Chesler

sucursala Mureș – Ionică Oltean

sucursala Voievodatul Maramureșului - Vasile Tivadar

sucursala Hunedoara - Cristian Sima

sucursala Caraș-Severin - Poamă Păun Gratiel

sucursala Basarabia - Andrei Parasi

sucursala Vâlcea - Aurel Geicu sucursala Botoșani - Johny Vatavu

sucursala Suceava -  Mircea Constantin Fascaciuc

sucursala București - Valentin Anghel

sucursala Prahova - Nini Stancu

sucursala Mehedinți – Victorița Delicostea

sucursala Bistrița-Năsăud - Suzana Silay

sucursala Alba Regală - Claudiu Santa

Sucursala Buzău – Constantin Badea

sucursala Gorj – Nelly Tatomirescu

sucursala Portugalia - Ramona Bontea

sucursala Franța - Nicolae Pitiș

sucursala Germania - Constantin - Octavian Oană

sucursala Danemarca - Neli Fîrte

sucursala  Spania și Andorra -  Vincenç Roda Beltran

sucursala Ungaria - Margit Kato

sucursala Scandinavia - Elena Jørgensen

sucursala SUA -  Doina Maria Mican

Clubul monarhiștilor maramureșeni - Toth Maria Veronica

Federația Cluburilor Monarhiste din Ardeal - Ing. Marius Popa

Lista este deschisă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.