Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revolta unei celebre judecătoare: 'A venit timpul ca toţi liderii politici să înţeleagă...'

www.cugetliber.ro
justiție, judecată

"Intr-o tara in care incompetenta si amatorismul au devenit valori, puciul si revolutia au devenit sinonime pentru firesc", afirmă judecătoarea Adriana Stoicescu, preşedintele Tribunalului, într-o reacţie la situaţia din CSM şi la dezbaterile pe tema legilor justiţiei.

Judecătoarea, care a atras atenţia în ultimele luni prin poziţii publice tranşante, este de părere că reactia celor cinci judecatoare care au ales sa nu participe la "o procedura ce urma sa se desfasoare cu incalcarea dreptului fundamental la aparare" este firească. Adriana Stoicescu se referă la ultima şedinţă a plenului CSM, care nu a mai avut loc după ce reprezentanţele instanţelor, în frunte cu preşedinta ÎCCJ, au refuzat să participe, acuzând o tentativă de decapitare a Inspecţiei Judiciare.

Vezi şi: Ambasadorul SUA la București, solicitare directă pentru ministrul Justiției (surse)

"Fireasca este nevoia reprezentantelor noastre din Consiliul Superior al Magistraturii de a nu isi incalca propriile convingeri, acelea care ne-au determinat sa le acordam votul. Reafirmarea principiilor care trebuie sa stea la baza unei justitii independente si corecte inseamna ca judecatorii isi inteleg menirea, isi asuma responsabilitatea functiei.

De prea mult timp, cu sabia “obligatiei de rezerva” deasupra capului, judecatorii au ales sa nu se implice.

Ingropati in dosare, aratati tot timpul cu degetul si invinovatiti pentru toate derapajele sistemului judiciar, au ales sa stea deoparte si sa ii lase pe altii sa hotarasca drumul pe care merge justitia.

De prea multe ori au reactionat doar atunci cand se vorbea despre drepturile lor, uitand ca principala preocupare a unui judecator trebuie sa fie aceea de asigura respectarea drepturilor celorlalti.

In contextul in care se vorbeste despre modificarea legilor justitiei, este important ca vocea judecatorilor sa se faca auzita si ascultata.

Pozitia ferma a celor cinci judecatori este datatoare de speranta pentru intreaga societate, chiar daca multi aleg sa inteleaga altceva, blocati in teorii conspirationiste.

Judecatorii nu pot accepta transformarea Inspectiei Judiciare intr-un trofeu; nu pot accepta aservirea institutiei menita a garanta o justitie fara abuzuri.

Inspectia Judiciara trebuie sa fie independenta, dar, in acelasi timp, sa aiba puterea, curajul si capacitatea institutionala deplina, garantata prin lege, de a cerceta plangerile formulate impotriva magistratilor.

Mesajul transmis de judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii, care au oprit confiscarea Inspectiei Judiciare, este acela ca judecatorii nu accepta incalcarea principiilor, a drepturilor si libertatilor fundamentale", scrie judecătoarea Adriana Stoicescu pe Facebook.

Vezi şi: Coaliţia pentru Familie, REACŢIE după anunţul modificării Constituţiei: 'Demararea procedurii referendumului este OBLIGATORIE'

Preşedinta Tribunalului Timiş mai afirmă că de prea mult timp "reformarea justitiei" este doar o tema si un pretext in dezbaterile politice.

"A venit timpul ca toti liderii politici, indiferent de partidul din care fac parte, sa inteleaga ca justitia este egala pentru toti, motiv pentru care ei insisi trebuie sa treaca peste diferentele partinice si sa puna pe primul loc interesul cetateanului.

Data fiind situatia in care se afla justitia azi e nevoie de o dezbatere serioasa, la nivel de societate in ansamblul ei, despre ce si cum trebuie facut pentru a imbunatati lucrurile din justitie.

E nevoie de o astfel de analiza obiectiva, argumentata si fara partinire, despre ce merge si nu merge bine in justitie, pentru a indrepta lucrurile in mod real.

Justitia din Romania trebuie sa revina la sobrietatea specifica unei justitii din tarile cu democratie consolidate.

Adica la o justitie care nu se face la televizor ci in sala de judecata, cu respectarea tuturor procedurilor si drepturilor conferite de lege.

De prea mult timp discursul public despre justitie e confiscat de persoane fara pregatire juridica, dar cu evidente interese in a denigra intreaga putere judecatoreasca; de persoane care iau in deradere drepturile si libertatile consacrate prin lege, si vorbesc despre justitie numai din perspectiva acuzarii, niciodata din perspectiva respectarii drepturilor celor acuzati sau a garantarii independentei judecatorilor.

Reactia celor cinci judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii este un semnal, de la cel mai inalt nivel, ca judecatorii nu vor mai sta tacuti", mai scrie judecătoarea pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.