Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltele din Kazahstan ar fi fost rezultatul unei înțelegeri tip cartel între producătorii locali de GPL. Președintele anunță plafonarea prețurilor

kazmunaygaz

Kazmunaygas, proprietarul Rompetrol, acuzat în Kazahstan că a conspirat cu alți producători locali de GPL pentru creșterea prețului la gaz. Măsura ar fi provocat declanșarea protestelor violente din ultimele zile.

Pe fondul protestelor violente din Kazahstan, cel mai mare vânzător de gaz lichefiat, gigantul Kazmunaygas (proprietarul Rompetrol) este suspectat că a conspitat cu alți producători locali pentru creșterea prețurilor la gaze, măsură care a contribuit la declanșarea revoltei sociale.

Acuzațiile sunt aduse de Agenția pentru Protecția Concurenței, care estimează o întelegere între patru mari producători locali, în privința stabilirii prețurilor la gaze.

Mai precis, Agenția pentru Protecția Concurenței ar fi găsit semne de înțelegere secretă în privința prețurilor la gaze între companiile Kazmunaygas, Kazgermunai, CNPC-Aktobemunaigaz și Kazakhoil. Dacă li se dovedește vinovăția, companiile vor fi amendate, relatează kommersant.ru.

„În acțiunile lor, există semne de coluziune a prețurilor și abuz de poziție dominantă pe piață”, a declarat un reprezentant al Agenției, la postul de televiziune Khabar 24 (citat de TASS).

Un reprezentant al Agenției pentru Protecția Concurenței din Kazahstan a menționat că în termen de 20 de zile, președintelui Kassym-Jomart Tokayev îi vor fi prezentate date preliminare privind creșterea tarifelor.

Reamintim că astăzi guvernul Kazahstanului a introdus prețurile maxime la gazul lichefiat și benzina, precum și un moratoriu privind majorarea tarifelor la utilități, pentru o perioadă de șase luni, pe fondul protestelor care au început din cauza creșterii puternice a prețurilor la combustibil.

În Kazahstan a fost declarată starea de urgență, în plus, internetul nu funcționează și există întreruperi la semnalul de telefonie mobilă. La solicitarea președintelui Tokayev, primele unități de menținere a păcii din Rusia au ajuns în țară în baza acordului CSTO și au început să-și îndeplinească sarcinile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.