Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezist LOVEȘTE DECISIV - Jandarmeria Română, reclamată la ONU după intervențiile din Piața Victoriei

StirileTVR.ro - Tvr
jandarmeria romana, jandarmi

Grupul #rezist „Declic” a lansat o petiție după violențele din 10 august din Piața Victoriei. Oamenii care dezaprobă modul în care a acționat Jandarmeria în cazul violențelor de la protestul diaspora din 10 august sunt chemați să semneze. Mai mult, cei de la Declic anunță că au cerut ajutorul Înalt Comisarului pentru Drepturile Omului pentru investigarea şi sancţionarea Jandarmeriei Române.

Demers în  premieră.

Textul petiției:

„Jandarmeria română a fost capturată de un aparat de stat corupt și este folosită ca armă împotriva noastră, a cetățenilor. Am simțit asta pe pielea noastră, în cel mai cumplit mod cu putință.

Mai întâi am fost intoxicați cu minciuni și manipulări în media. Reprezentanții jandarmilor și media aservită penalilor au acreditat ideea că urmează vărsare de sânge.

Au sângerat, în primul rând, protestatarii pașnici care și-au luat bastoane peste cap, chiar cu mâinile ridicate, pentru a le arăta forțelor de ordine că nu au intenții ostile. Au fost bătuți crunt chiar turiști străini care treceau cu taxiul prin zonă. Ne-au intoxicat apoi cu gaze lacrimogene, au aruncat cu proiectile cu șrapnel spre oameni bătrâni, femei însărcinate sau spre copii. Au urmat tunurile cu apă. Ce a lipsit au fost oamenii morți, călcați în picioare de mulțimea speriată. Este o minune că nu s-a întâmplat asta. Deocamdată! Jandarmii au devenit unealtă de represiune. Au trecut linia roșie și nu se vor opri aici. Trebuie să-i oprim noi.

Ne-am gândit la cea mai eficientă modalitate de a forța reformarea Jandarmeriei și pedepsirea celor vinovați. În acest moment, niciun înalt oficial vinovat nu-și va prezenta demisia. Am mai fi putut să cumpărăm machete în ziare prin care să le batem obrazul. Am mai făcut-o și timp de câteva luni și-au retras bătăușii, brutele în uniformă, din primele rânduri. Dar în 10 august, Jandarmeria i-a aruncat din nou în luptă pe cei mai violenți dintre jandarmi.

Pe 10 august, au fost încălcate flagrant drepturile omului. Și vrem ca cei responsabili să răspundă în fața legii. Ne-am decis să ne adresăm Națiunilor Unite care prin mandatul lor internațional pot pune presiune și pot penaliza abuzul de putere al forțelor de ordine. Am scris un apel către recent numitul Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet. Cerem ONU să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. Nu în ultimul rând, le solicităm să reconsidere oportunitatea prezenței jandarmilor români în programele internaționale de menținere a păcii. Te alături și tu inițiativei noastre?

Citește și: Calendarul zilelor libere din 2018 - Guvernul anunță cine sunt angajații la stat care nu au liber în mini-vacanța de Sfânta Maria

Da, semnez petiția

Ne adresăm unui organism internațional care anchetează și sancționează încălcări grave ale drepturilor omului, chiar crime de război. Noi nu suntem încă acolo și nici nu vrem să ajungem. Este vital să semnăm această petiție un număr impresionant de oameni. E important ca Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului să ne audă vocile în număr cât mai mare. Noul Comisar, doamna Bachelet, de origine din Chile, a avut luna aceasta o luare de poziție vis-a-vis de abuzurile împotriva protestatarilor din țara ei.

România nu este zonă de război. Dar niște brute în uniforma statului, plătite de noi toți, au lovit oameni pașnici. Deși lovirea manifestanților în zona capului este o încălcare flagrantă a normelor de intervenție ale Jandarmeriei, e plin internetul de filme cu jandarmi ce lovesc haotic, unde apucă. Acele victime ar fi putut muri.

Este clar că avem de a face cu oameni deosebit de violenți care scapă de sub control în situații de criză. Ei, și cei ce i-au trimis în stradă trebuie identificați și pedepsiți. Reprezentanții statului corupt vor să bage sub preș gunoiul și fac apel la calm și conciliere, de dragul centenarului. Noi vrem să punem un spot de lumină pe acest morman imens de mizerie umană. O putem face cu ajutorul partenerilor internaționali. Implică-te, împreună putem să trimitem un semnal puternic spre ONU. Semnează petiția și dă vestea mai departe spre cât mai multe persoane", se arată în petiție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.