Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezultate de top pentru România la Campionatul European de șah pe echipe

sah strategie surse

România a obținut câteva rezultate foarte importante la Campionatul European pe echipe disputat în perioada 11-22 noiembrie, în Slovenia. Inclusiv un bronz pentru marea maestră Mihaela Sandu.

Mihaela Sandu a fost a treia cea mai bună dintre jucătoarele care care au evoluat pe masa 4 și a obținut nu mai puțin de patru victorii în turneu, dintre care una la masa 3. A suferit o singură înfrângere, tot jucând la masa 3.

Irina Bulmaga, Corina Peptan, Elena Cosma, și Alessia Ciolacu au fost celelalte jucătoare care au reprezentat România. Locul 14 la final pentru “tricolore”. Victorii cu Austria, Serbia, Israel și Spania. Plus un egal cu Olanda.

Ciprian Nanu spune că România ar fi putut termina chiar mai sus de locul 14 în turneul feminin. Mihaela Sandu, medalie de bronz pentru rezultatele la masa 4

Marele maestru Ciprian Nanu, antrenorul lotului național feminin a povestit care a fost desfășurarea turneului. Simte că s-ar fi putut chiar o clasare mai bună.“Am ratat la limită câteva victorii și cred că puteam să terminăm fără probleme mult mai sus, poate chiar undeva pe locul 5. A fost un turneu echilibrat, diferența se face la fiecare punct câștigat.

Mihaela a avut un turneu excelent, a fost în mare formă. Irina poate nu a avut rezultatele pe care și le dorea, dar se întâmplă la șah. A participat și la foarte multe turnee în ultima perioadă, poate a fost un pic obosită. Mihaela a făcut un turneu de excepție, am forțat cu ea în ultima rundă pentru că simțeam că poate lua medalie”

Alessia Ciolacu și Miruna Lehaci, junioarele care pot da un viitor strălucit pentru naționala feminină a României

Elena și Corina au dat și ele totul, sunt jucătoare valoroase și foarte experimentate, dar nici pentru ele nu este ușor să ducă ritmul acesta, cu nouă runde foarte dure.

Alessia este o junioare foarte bine pregătită, în plus o mai avem și pe Miruna Lehaci care poate intra. Cred că echipa noastră feminină are un potențial excelent și poate obține rezultate importante”, a declarat Ciprian Nanu

La masculin, România a terminat pe locul 25, asta după câteva partide mai puțin reușite în ultimele runde. Dar selecționata condusă de Alin Berescu a obținut și câteva rezultate memorabile. Printre care o victorie contra Germaniei și egaluri cu Ucraina, care și-a adjudecat titlul continental, și cu Anglia.

Victorii spectaculoase pentru România în partidele cu Germania și Austria. Remize cu Ucraina, care a câștigat competiția, și cu Anglia

Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, Vlad Jianu, Mircea Pârligras și David Gavrilescu au reprezentat România. Și au început turneul foarte tare, cu victorie în fața Finlandei și apoi un egal de prestigiu cu Ucraina. A urmat o înfrângere în fața Poloniei și victorii cu Austria și Germania.

A urmat o confruntare foarte importantă împotriva Spaniei, care părea să meargă spre o victorie a României. Bogdan Deac a avut poziție câștigătoare cu experimentatul Alexei Shirov, în condițiile în care au fost remize la celealte mese.

Cu o desfășurare nebună, Deac a comis o eroare care i-a permis lui Shirov să treacă în avantaj și să aducă victoria Spaniei. Bogdan Deac, 20 de ani, și-a luat revanșa chiar următoarea zi, când l-a învins cu piesele negre pe Michael Adams, jucător care a stat mult timp în top 10 mondial.

Bogdan Deac, un nou turneu de excepție. Este în continuă ascensiune după participarea la Superbet Chess Classic și urcă pe locul 61 în clasamentul FIDE

De altfel, Bogdan Deac a făcut un nou turneu de excepție. A obținut victorii cu Alexander Donchenko, Michael Adams și Ivan Saric, toți 3 jucători cu mare experiență în topul mondial. A remizat cu piesele negre contra lui Jan Krzystof Duda, locul 14 mondial. Tot cu piesele negre a remizat și contra lui Anton Korobov, locul 49 mondial.

La doar 20 de ani, Bogdan Deac a urcat pe locul 61 mondial și este într-o formă de zile mari. Iar ultimele luni au fost cu adevărat fabuloase în ascensiunea sa. Are câteva partide fantastice, cu victorii de prestigiu.

Așa cum remarca și antrenorul său de la lotul național, Deac a prins multă încredere după ce în primăvară a primit un wild-card la Superbet Chess Classic, etapa de deschidere din Grand Chess Tour, care a avut loc la București. În compania unora dintre cei mai buni jucători din lume, ca Fabiano Caruana, MVL, Aronian, Mamedyarov, So, Grischuk, Giri și Radjabov.

România a terminat pe 25 la masculin, după înfrângeri în ultimele două runde: “Părea că vom avea un rezultat remarcabil, dar iată că băieții au obosit”

“Până la un anumit punct părea un rezultat remarcabil, dar iată că au obosit băieții. Campionatul ăsta european a fost într-un format diferit, țările mici joacă separat. Și nu mai ai timp să te mai odihnești cu un meci mai ușor.

La Deac – Shirov a fost o secvență de mutări în care s-a jucat foarte repede. Părea așa, ca o luptă de cocoși. Shirov este mai experimentat, iar Bogdan a intrat în acel joc. Dar el a făcut un turneu fantastic. Următoarea zi îl bate pe Adams cu piesele negre.

De Duda i-a fost un pic teamă, dar a obținut fără probleme o remiză cu negrele. Are deja toate calitățile pentru a ajunge în top 10 pe viitor. A prins multă încredere după Superbet Chess Classic”, a declarat marele maestru Alin Berescu, antrenorul lotului național masculin.

Alin Berescu și Ciprian Nanu merg pe mâna lui Magnus Carlsen în confruntarea cu Ian Nepomniatchi, pentru titlul mondial

Alin Berescu și Ciprian Nanu au un favorit clar în lupta pentru titlu mondial, care se dă în această perioadă la Dubai. Magnus Carlsen încearcă să își apere supremația în fața lui Ian Nepomniatchi. Cei doi au remizat vineri, în primul duel, în care rusul a avut piesele albe.

“Magnus este cel mai bun din istorie. Sunt convins că va reuși să își apere trofeul, ba chiar o va face cu un avans de două sau trei victorii. Este jucătorul mai bun, din toate punctele de vedere. Nepo s-a pregătit cu Karjakin, care i-a pus mari probleme lui Magnus în trecut. Poate fi singurul său atu”, a spus Ciprian Nanu.

“Magnus va câștiga încă din meciurile de șah clasic. Nu văd niciun capitol la care Nepo să îi fie superior lui Magnus. Iar diferența se va face în precizia din finalurile jocului. Magnus joacă mereu cele mai precise mutări în final, este fantastic”, a fost și părerea lui Alin Berescu.

Sâmbătă are loc meciul doi dintre Magnus Carlsen și Ian Nepomniatchi, iar norvegianul va avea piesele albe. Se vor disputa un total de 14 partide de șah clasic, iar dacă scorul va rămâne egal se va trece la partide în format de timp mai scurt, informează Fanatik.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.