Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Richmond, fosta capitală a Statelor Confederate ale Americii, renunţă la monumentele dedicate trupelor confederate

crimemoldova.com
rasism

Richmond, oraş din Virginia şi fostă capitală a Statelor Confederate ale Americii, reprezentând sudul sclavagist în timpul Războiului de Secesiune, a început de miercuri să demonteze monumentele ridicate în memoria armatei confederate, informează AFP.

Această decizie cu o puternică încărcătură simbolică a fost luată de primarul local, Levar Stoney, care, potrivit unui comunicat, "a ordonat demontarea imediată a numeroaselor statui din oraş, inclusiv a statuilor confederate", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Guvernul a modificat regulile din starea de alertă! Ce măsuri se vor lua

Acestea sunt considerate de criticii lor drept simboluri ale gloriei din perioada sclavagistă a Statelor Unite, într-un context în care întreaga ţară a devenit teatrul de desfăşurare al unei mişcări de furie istorică împotriva rasismului, după uciderea în ultimele luni a mai multor afro-americani de către poliţişti albi.

Cea mai relevantă dintre aceste statui este cea a comandantului-şef al armatei sudiste, generalul Robert Lee, care tronează de peste un secol în una dintre pieţele oraşului Richmond.

Angajaţi municipali au început să lucreze încă de miercuri după-amiază în jurul statuii lui Stonewall Jackson, un alt general din armata sudistă. Statuia a fost demontată şi dată jos de pe soclul ei cu ajutorul unei macarale, potrivit presei locale.

Citește și: Economistul Mircea Coșea, despre planul de relansare economică al PNL: E ca o carte de telefon

Primarul Levar Stoney şi-a justificat decizia prin necesitatea ca oraşul "să întoarcă foaia" şi să lase în urmă trecutul.

"De la sfârşitul oficial al statutului de capitală a Confederaţiei în urmă cu 155 de ani, ne aflăm sub greutatea acestei moşteniri", a explicat edilul local într-un mesaj video difuzat pe Twitter.

"Demontându-le, vom putea să începem să ne vindecăm şi să ne concentrăm atenţia asupra viitorului", a adăugat el.

"Retragerea acestor monumente nu este o soluţie pentru a regla nedreptăţile rasiale care sunt profund înrădăcinate în oraşul nostru şi în ţara noastră", a recunoscut el.

Edilul a menţionat şi un imperativ de "sănătate publică" în plină pandemie de coronavirus, într-o perioadă în care oponenţii acestor statui se reunesc cu regularitate pentru a solicita demontarea lor.

Manifestaţii împotriva rasismului şi a violenţelor poliţieneşti au loc de mai mult de o lună în Statele Unite, după uciderea mai multor afro-americani de către poliţişti albi.

Manifestările au relansat sensibila dezbatere despre moştenirea lăsată de trecutul sclavagist al ţării, simbolizat prin aceste momumente pe care mulţimea le-a vandalizat şi a încercat să le dărâme pe întregul teritoriu american, dar mai ales în Richmond.

Primarul local a precizat că a acţionat astfel în virtutea prerogativelor sale de urgenţă şi a puterilor care îi sunt oferite de o decizie a guvernatorului democrat al statului Virginia. Ralph Northam a anunţat în luna martie că municipalităţile pot să decidă singure în privinţa retragerii sau menţinerii acestor statui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.