Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Risc de blocaj instituțional la nivelul sectoarelor Capitalei

Acum că euforia și idealismul din perioada alegerilor au trecut, negociatorii partidelor se așează la masă. Aceștia încearcă formarea de majorități în consiliile locale, iar primul examen pe care îl vor da, va consta în numirea viceprimarilor.

Începând cu seara zilei de 5 iunie, Partidul Social Democrat a fost intitulat câștigătorul general al alegerilor la nivel național, dar în special în București, acolo unde a reușit să câștige toate primăriile.

În afară de fotoliile de primari, vom vedea în continuare cum PSD riscă să nu poată forma majorități, neavând prea mult spațiu de tatonări.

Sectorul 1

PSD, împreună cu PMP și ALDE reușesc să strângă 13 consilieri. Unul singur îi desparte de posibilitatea de a crea majoritatea în Consiliu.

Pe de cealaltă parte, USB și PNL au împreună 14 consilieri și, teoretic, viceprimarul va fi numit de către aceste două partide.

Sectorul 2

Aici, lucrurile stau ceva mai bine pentru social-democrați. Aceștia, împreună cu PMP, ALDE și PPU-SL ajung la 16 consilieri, mai mult decât suficient pentru a crea majoritate. Având în vedere că fiecare dintre ultimele trei partide dispune de câte doi consilieri, liderii social-democrați își permit să nu se înțeleagă cu maxim una dintre cele trei forțe, pentru a-și păstra majoritatea.

Varianta catastrofală pentru PSD ar fi ca atât PMP cât și PPU-SL să joace cu tabăra PNL-USB, iar astfel social-democrații ar fi și aici în imposibilitatea de a crea majoritate.

Sector 3

Acest sector este singurul în care PSD poate crea majoritate doar cu sprijinul ALDE, cele două forțe adunând 17 consilieri.

Sector 4

Și în acest sector, situația este critică pentru PSD. Împreună cu ALDE, reușesc să strângă doar 11 consilieri și astfel au nevoie cel puțin de cei trei consilieri ai PPU-SL, pentru a crea majoritatea.

În schimb, PNL poate forma majoritatea împreună cu USB și PPU-SL. Având în vedere că Piedone a susținut la funcția de primar candidatul PNL, această variantă este mai mai posibiă.

Sectorul 5

Aici, majoritatea depinde de cei trei consilieri locali ai PDS. În funcție de ce va alege Marian Vanghelie, majoritatea poate fi formată din PSD-PDS sau din USB-PNL-PDS.

Sectorul 6

În acest sector, cei 3 consilieri ai PMP vor decide majoritatea. În funcție de terenul în care aleg să joace, majoritatea poate fi formată ori din PSD, ALDE și PMP, ori din PNL, USB și PMP.

Vedem astfel că situația nu este tocmai roz pentru social-democrați. Au reușit să câștige toate primăriile de sector, dar se pot trezi în situația în care să poată face majoritate doar în  sectorul 3.

După ce și examenul privind numirea viceprimarilor se va fi terminat, situația de posibil blogaj instituțional se poate agrava. Aici amintesc, spre exemplu, că în cazul obiectivelor incluse în patrimoniu, o decizie de Consiliu poate fi adoptată cu minim două treimi din voturi.

Să fie astfel mandatul local 2016-2020 în București cel al marilor reforme administrative, sau ne vom trezi în situația dramatică de blocaj total? Cel puțin până după alegerile parlamentare, ne putem aștepta ca partidele de dreapta să mențină blocajul, pentru a a da senzația de opoziții puternice și a crea astfel probleme social-democraților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.