Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscul de apariție a osteoporozei poate fi evaluat cu ajutorul testului DXA

test dxa

Osteoporoza este o afecțiune care se manifestă prin reducerea rezistenței osoase, cu un risc crescut de fractură. Rezistența osoasă este determinată de densitatea minerală osoasă și de alte proprietăți ale osului, care definesc „calitatea osoasă”.

În absența unei fracturi de fragilitate, care poate ajuta la formularea diagnosticului de osteoporoză, densitatea minerală osoasă este principala metodă de evaluare a riscului de osteoporoză, respectiv fractură.

Determinarea densității minerale osoase se poate face cu ajutorul testului DXA (absorbțiometrie duală cu raze X), care este capabil să ofere informații utile atât pentru diagnosticarea osteoporozei și prezicerea riscului de fractură, cât și pentru monitorizarea progreselor obținute în urma tratamentului. Testarea se face la nivelul coloanei lombare, șoldului total, colului femural și radiusului.

Aparatul de absorbțiometrie duală cu raze X (DXA) folosește o doză foarte scăzută de raze X (similară cu iradierea zilnică din mediu) pentru a măsura densitatea osului.

Ziua mondială a osteoporozei este marcată anual la 20 octombrie si are drept scop creșterea gradului de conștientizare asupra prevenției, diagnosticării și tratamentului osteoporozei. Deși este considerată o boală a persoanelor în vârstă, pentru prevenirea osteoporozei, măsurile necesare sunt luate încă din tinerețe. Activitatea fizică și dieta echilibrată sunt principalele recomandări pentru sănătatea osoasă.

Află mai multe despre testul DXA și depistarea osteoporozei!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.