Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscurile aducerii pe lume a unui copil. La ce să fim atenţi?

Sanador
gravida

Complicaţiile în sarcină pot să apară chiar şi la femeile care nu au probleme de sănătate, dar medicii atrag atenţia că este nevoie de un screening permanent, prin teste specifice şi ecografii, de la momentul concepţiei până la naşterea fătului.

Fie că este vorba de preeclamsie, trombofilie şi alte patologii placentare, fie de complicaţii foarte rare şi periculoase precum embolia amniotică, toate pot fi evitate şi eventual tratate rapid şi eficient de către echipa medicală prin îngrijirea prenatală și monitorizarea specială a sarcinilor cu risc atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

Citește și: SPECTACULOS. 25% din populația planetei are acest defect la inimă

MONITORIZAREA SARCINII

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat pentru Ştiripesurse că, de pildă, o complicaţie foarte dificilă este decolarea prematură de placentă. „Această complicaţie presupune dezlipirea placentei înainte de debutul travaliului, fără un motiv aparent, cu consecinţe foarte grave, care pot să se soldeze cu moartea fătului în uter. Este cât se poate de imprevizibilă, ca multe alte complicaţii din obstetrică. Cauza posibilă de apariţie a acesteia ar putea fi legată de un traumatism – fie că este vorba de un accident rutier, fie o cădere de la acelaşi nivel sau un conflict fizic. Dar sunt situaţii în care decolarea survine pur şi simplu, fără nici un semn în prealabil, fără niciun simptom premonitoriu sau fără un motiv aparent”, a declarat Dr. Emel Nuraltay.

content-image

Medicul a mai spus că una dintre deciziile medicale de a se recurge la o intervenţie chirurgicală prin cezariană este apariţia suferinţei fetale în travaliu, caracterizată prin faptul că, în mod subit, la un moment dat fătul nu mai tolerează contracţiile uterine. „Monitorizat fiind, fătul dezvoltă o bradicardie fetală care se accentuează şi care obligă obstetricianul să treacă din sala de travaliu în sala de operaţii. De aceea, este nevoie ca naşterea să aibă loc într-o maternitate care să deţină un departament de neonatologie performant, care să poată asigura manevre de resuscitare în cazul unei hipoxii acute fetale ş.a.m.d. Este vitală monitorizarea atentă a sarcinii şi naşterea la o unitate sanitară performantă, care să deţină medici cu competenţă pe ecografie de înaltă clasă, cu hematologi, interdisciplinaritate, multidisciplinaritate, terapie intensivă neonatală şi adultă de cea mai bună calitate”, a mai spus doctorul. Astfel de complicaţii sunt tratate adecvat în blocul de naşteri al Spitalului Clinic Sanador, care deţine 3 săli de naştere şi de intervenţii chirurgicale ginecologice, fiind conectat cu una dintre cele mai  bine dotate secţii de Terapie Intensivă Neonatală din ţară.

Citeşte şi: Românii ajung prea târziu la medic. Cancerul devastator care poate fi tratat cu succes

content-image

CAZ DIFICIL, REZOLVAT CU SUCCES

O pacientă în vârstă de 35 de ani, însărcinată în 35 de săptămâni, diagnosticată cu o afecțiune severă și rară a sarcinii – placenta praevia percreta (incidență de 1 caz la mii de sarcini) a fost salvată împreună cu fetița sa în urma unei intervenții realizate de o echipă multidisciplinară de medici. Este vorba de o afecţiune asociată frecvent cu hemoragie obstetricală severă, 80% dintre cazuri rezultând cu decesul pacientei. Anterior operaţiei chirurgicale, pacienta a fost admisă în secţia de urologie, unde i s-a efectuat controlat o cistoscopie exploratorie şi montarea de stenturi pe ambele uretere, având ca scop crearea de repere anatomice pentru histerectomia de necesitate.

Intervenţia a durat în total 5 ore şi a fost realizată în mai multe etape, la Spitalul Clinic Sanador, de către o echipă chirurgicală complexă, cu multă experienţă, compusă din: conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică ginecologie, dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică ginecologie, dr. Mirela Nicolae, medic specialist obstetrică ginecologie, conf. dr. Gîngu Constantin, medic primar urologie, dr. Bogdan Grigorescu, medic specialist ATI, dr. Andrei Cristea, medic primar ATI.

Iniţial, echipa obstetricală a efectuat operaţia de cezariană, extrăgând fătul printr-o incizie atipică la nivelul fundului uterin, iar în etapa a doua s-a efectuat histerectomia totală interanexială în bloc cu masă placentară. În cea de-a treia etapă, din cauza invaziei placentei şi aderenţei sale excesive în peretele uterin anterior şi vezică, s-a aplicat o soluţie de continuitate vezicală, ce a fost suturată de doctorul Gîngu. În cursul intervenţiei, pacienta a primit transfuzie cu patru unităţi de masă proaspătă congelată şi două unităţi de concentrat eritrocitar.

Citește și: Cum poate supraviețui creierul uman unei intervenții extrem de dificile

content-image

5 COMPLICAŢII ÎN SARCINĂ

  1. Avortul spontan reprezintă pierderea sarcinii în primele 20 de săptămâni. Potrivit statisticilor, între 15 si 20% din sarcini se termină în avort spontan, iar mai mult de 80% dintre pierderi se petrec în primele 12 săptămâni.
  1. Trombofilia (anomalie a coagulării sângelui) este definită ca o stare de hipercoagulabilitate relativă transmisă genetic, care afectează peste 15% din populația europeană. Simptome: cefalee, dureri în partea posterioară a gambei, induse sau nu de consumul de contraceptive orale în antecedentele personale, antecedente heredocolaterale încărcate legate de accidente vasculare cerebrale, infarct de miocard, tromboze, tromboflebite, trombembolii pot ridica suspiciunea unei stări de hipercoagulabilitate.
  1. 3. Placenta praevia percreta poate fi diagnosticată încă din luna a 4-a de sarcină sau chiar mai devreme, însă nu poate fi prevenită şi poate provoca sângerări şi o naştere prematură.

  1. 4. Preeclamsia apare la femeile care au trecut de a 20-a săptămână de sarcină, iar diagnosticul trebuie să întrunească simultan două condiţii: prezenţa tensiunii arteriale crescute şi a proteinelor în urină.

  1. 5. Diabetul gestaţional este, conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o tulburare a toleranţei la glucoză, care, la anumite paciente, apare pentru prima dată în timpul sarcinii. În multe cazuri, după naştere, este posibil ca diabetul să dispară.

#SalvatorilaSanador/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.