Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii ajung prea târziu la medic. Cancerul devastator care poate fi tratat cu succes

Sanador
Dr. Bogdan Marțian

Deși are o incidență în scădere la nivel global, cancerul gastric rămâne una dintre cele mai frecvente cauze de deces prin neoplasm. Anul trecut s-au înregistrat peste un milion de cazuri noi și aproape 700.000 de decese datorate acestui tip de afecţiune oncologică.

Potrivit datelor Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, în fiecare an în România se diagnostichează circa 4.000 de cazuri de cancer gastric. Experții apreciază că problema majoră legată de cancerul gastric nu este atât frecvența, cât faptul că aceste cazuri sunt depistate în stadii avansate.

Citește și: Cum poate supraviețui creierul uman unei intervenții extrem de dificile

Succesul unei operații depinde de echipă

În cazurile de oncologie, principala provocare o reprezintă îmbinarea optimă a unor metode de tratament, dintre opțiunile variate disponibile – chirurgie oncologică, chimioterapie convențională, terapii țintite, imunoterapie,  radioterapie-brahiterapie, precum și metode de radiologie sau endoscopie intervențională, iodoterapie, tratament de suport. Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite pacienților oncologici, în Spitalul Clinic Sanador s-a înființat un nou serviciu – Comisia Oncologică Multidisciplinară (Tumor Board), care își propune să găsească cele mai bune soluții de diagnostic și tratament, individualizate pentru fiecare caz în parte. În cadrul comisiei, medici de diferite specialități – oncologie, radioterapie, chirurgie oncologică (digestivă, urologică, ginecologică, toracică, neurochirurgie), imagistică, anatomie patologică, etc. cu experiență în tratamentul cancerului, se reunesc săptămânal pentru a evalua dosarele medicale ale pacienților și a alcătui strategiile terapeutice potrivite.

Medicul chirurg Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat pentru Ştiripesurse că, pentru stabilirea unui diagnostic de precizie şi a terapiei corespunzătoare este esenţială constituirea unei astfel de echipe medicale.

„Este vorba de un regulament stabilit printr-un Ordin de ministru, conform căruia centrele de oncologie trebuie să evalueze toţi bolnavii în comisia multidisciplinară (Tumor Board-ul), care este compusă din medici din mai multe specialităţi ce trebuie să găsească formula cea mai corectă şi cea mai adecvată fiecărui caz în parte.

Spitalul Clinic Sanador are acest Tumor Board, însă la ora actuală sunt puţine spitale în România în care funcţionează acest serviciu. În străinătate, în toate centrele medicale mari de oncologie există fără excepţie. Orice bolnav cu cancer este tratat în concordanţă cu o rezoluţie din acest Tumor Board. Importanţa lui este cu atât mai mare cu cât diverse forme de cancer, în diverse stadii evolutive, pot începe cu un anumit tip de tratament sau cu altul. Mai precis, formele de cancer incipiente, de obicei, au indicaţie pentru tratament chirurgical. Există alte tipuri de neoplasm, fie în stadii mai avansate, fie cu o anumită structură genetică a tumorii, la care trebuie început cu altceva, care poate să fie chimioterapie – de pildă, care se aplică mai nou la cancerul gastric în stadiile mai avansate – sau radioterapie. Acesta este motivul pentru care Tumor Board-ul trebuie să stabilească exact care este succcesiunea terapeutică cea mai favorabilă pacientului, care trebuie să aibă toate investigaţiile complete, tocmai pentru a oferi cea mai bună şansă de supravieţuire sau chiar de vindecare”, a declarat Dr. Bogdan Marțian.

content-image

Citește și: Tratamentul SALVATOR pentru boala care a răpus numeroase vedete

Factorii de risc pot fi controlaţi

Există mai mulţi factori asociaţi cu un risc crescut de cancer gastric, cel mai important fiind infecţia cu Helicobacter Pylori, o bacterie considerată carcinogen de ordinul întâi pentru stomac. Nu toate persoanele infectate sunt la risc pentru dezvoltarea unei tumori a stomacului, însă tratarea infecţiei scade riscul de cancer gastric cu 33-47%. Medicii atrag atenţia că o dietă bogată în sare  - alimente sărate sau murate, sos de soia, peşte şi carne uscate şi sărate -  pot duce la apariţia cancerului gastric, la fel ca şi fumatul, consumul de alcool şi obezitatea. Principalele simptome şi semne de alarmă care trebuie să alerteze pacientul şi familia acestuia şi să-l determine să vină la specialistul gastroenterolog: dureri abdominale, sângerări abdominale, oboseală cauzată de anemie, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare totală sau selectivă pentru anumite alimente (carne, grăsimi), vărsătura care nu ameliorează durerea, scaune negre, moi, lucioase ca păcura, vărsătura în „zaţ de cafea”, dificultăţi la înghiţire.

content-image

Neoplasmul gastric rămâne o problemă majoră de sănătate publică și reprezintă una dintre cauzele principale de mortalitate prin cancer la nivel mondial. În România, constituie a treia cauză de deces prin cancer la bărbați și a cincea la femei. În pofida unei incidențe aflate în scădere în ultimele decenii, acest tip de cancer are o rată de supraviețuire la 5 ani scăzută, sub 30%, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la bolnavi cu vârsta de peste 55 de ani.  Potrivit datelor Societăţii Europene de Oncologie Medicală, cancerul de stomac este mai frecvent în ţările din Europa de Est, unde 4 din 100 de bărbaţi şi 2 din 100 de femei vor dezvolta la un moment dat al vieţii lor această boală.

Citește și: Cât de periculos este infarctul miocardic, principalul ucigaș al românilor

content-image

Cum preveniţi cancerul la stomac

Mâncaţi în cantităţi mici sau evitaţi:

  • · carnea roşie: vită, porc, miel  produsele lactate: lapte, brânză, smântână
  • · alimente afumate, conservate cu sare
  • · preparatele pe grătar
  • · zaharurile rafinate
  • · hrana procesată
  • · alcoolul
  • · grăsimile hidrogenate

Creşteţi consumul de:

  • · legume şi fructe organice
  • · cereale integrale (orez, secară, orz, porumb)
  • · leguminoase, nuci, seminţe

#SalvatorilaSanador/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.