Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rishi Sunak: Ce ar putea face noul lider conservator în calitate de premier

bbc.com
sunak

Rishi Sunak este pe cale să devină următorul prim-ministru al Regatului Unit, după ce a câștigat cursa pentru a o înlocui pe Liz Truss la conducerea Partidului Conservator, informează bbc.com. Fostul cancelar nu a făcut nicio promisiune politică în timpul competiției trunchiate de patru zile, nu a ținut niciun discurs și nu a acordat niciun interviu presei.

Asta înseamnă că lupta sa nereușită împotriva dnei Truss pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în vară rămâne cel mai bun indiciu al politicilor sale. Dar, după cele șase săptămâni tumultoase de prim-ministru ale dnei Truss, rămân mari semne de întrebare cu privire la planurile sale pentru funcție.

În timpul competiției de vară pentru ocuparea funcției de lider, dl Sunak a respins planurile avute de Liz Truss privind reducerile instantanee de impozite ca fiind o economie "de basm" care ar duce la creșterea inflației. El a avertizat că planurile ei riscă să crească costurile de împrumut ale guvernului, un avertisment care a reapărut după ce turbulențele financiare care au urmat mini-bugetului din septembrie au făcut exact acest lucru.

Deși a spus că dorește să vadă reduceri de taxe pe termen lung, a afirmat că prioritatea ar trebui să fie aducerea sub control mai întâi a inflației.

În calitate de cancelar, a majorat asigurarea națională cu 1,25 pence pe lira sterlină, o politică pe care a susținut-o pe parcursul campaniei ca fiind necesară pentru a finanța cheltuielile pentru sănătate. În urma mini-bugetului doamnei Truss, această creștere va fi anulată la 6 noiembrie. Sunak nu a spus dacă această reducere va continua.

El s-a angajat, de asemenea, să majoreze impozitul pe profit de la 19% la 25% în aprilie anul viitor, o politică care rămâne în vigoare după ce Liz Truss și-a retras promisiunea de a renunța la această majorare.

Cu toate acestea, un domeniu în care s-a angajat să reducă impozitul pe venit a fost cel al impozitului pe venit, angajându-se să reducă rata de bază cu 4% înainte de sfârșitul următorului parlament. Aceasta a inclus o reducere de 1% în aprilie 2024, o reducere pe care Truss a devansat-o inițial cu un an înainte ca angajamentul să se evapore complet în timpul mini-returului său bugetar.

Care au fost promisiunile sale privind energia și schimbările climatice?

Cum să protejeze cel mai bine gospodăriile și întreprinderile de costurile ridicate ale energiei a ajuns subiectul care a dominat ultimele săptămâni ale cursei de vară pentru conducerea țării.

Sunak a declarat că va elimina TVA-ul de pe facturile de energie internă timp de un an, o politică căreia i s-a opus anterior în calitate de cancelar. De asemenea, el a spus că va cheltui miliarde de dolari pentru a acorda mai multe ajutoare specifice pentru grupurile vulnerabile.

Cu toate acestea, Liz Truss a pus în aplicare un program de plafonare a costurilor energetice atât pentru gospodării, cât și pentru întreprinderi, o politică care se estimează că va costa 10 miliarde de lire sterline pe lună.

Inițial, schema urma să fie aplicată timp de doi ani, dar, ca parte a întoarcerii în mini-buget, va fi revizuită în aprilie anul viitor. Una dintre cele mai importante decizii cu care se confruntă acum dl Sunak în calitate de prim-ministru este dacă să reducă și mai mult programul sau să îl înlocuiască în întregime.

În timpul verii, el nu a urmat-o pe Truss în ceea ce privește excluderea raționalizării energiei în această iarnă ca parte a planurilor de conservare a aprovizionării. Cu toate acestea, la fel ca predecesoarea sa, el a declarat că se va opune instalării de panouri solare pe "cele mai bune terenuri agricole" și a susținut fracturarea gazelor de șist acolo unde aceasta este susținută de locuitorii din zonă.

De asemenea, el a declarat că se angajează să respecte obiectivul Regatului Unit de a ajunge la emisii nete de gaze cu efect de seră zero până în 2050.

Ce a spus despre NHS și despre asistența medicală?

Politica de sănătate nu a fost un câmp de luptă cheie în timpul campaniei din vară, dar dl Sunak și-a asumat o serie de angajamente importante.

Noul prim-ministru a promis să elimine timpii de așteptare de un an până în septembrie 2024 și să facă să scadă până anul viitor numărul persoanelor care așteaptă un tratament non-urgent în Anglia. El s-a angajat să facă acest lucru prin creșterea numărului de "centre de diagnosticare" în afara spitalelor, inclusiv prin reconversia magazinelor goale de pe High Street.

De asemenea, în încercarea de a reduce risipa, a declarat că va aplica o amendă de 10 lire sterline persoanelor care lipsesc de la o programare la medicul de familie sau la spital. A promis să reformeze contractul NHS al dentiștilor și să limiteze bugetul anual de 3 miliarde de lire sterline al NHS pentru stomatologie.

Care sunt celelalte angajamente ale sale?

În timpul concursului din vară, Rishi Sunak și-a asumat o serie de angajamente în materie de imigrație, inclusiv menținerea controversatului program britanic de trimitere a unor solicitanți de azil în Rwanda. De asemenea, el s-a angajat să impună un plafon anual pentru numărul de refugiați pe care Marea Britanie îi acceptă, să înăsprească criteriile de calificare pentru azil și să rețină ajutorul țărilor care nu vor primi migranții înapoi.

Spre deosebire de doamna Truss, el nu s-a angajat să crească cheltuielile pentru apărare la 3% din venitul național până în 2030 - în schimb, a spus că dorește ca obiectivul actual de 2% să fie văzut ca un nivel minim.

În ceea ce privește Brexitul, un alt domeniu cheie, dl Sunak a declarat că dorește să "rezolve" problemele comerciale create de Protocolul privind Irlanda de Nord și să reformeze toate legile UE care se află încă în legislația britanică până la următoarele alegeri generale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.